Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem je už můj druhý recept z kategorie „Asia food“. První recept pro můj foodlog jsem vařil Pho Bo, ale recept jsem nakonec nikdy nezvěřejnil – nelíbíli se mi fotografie, tak snad bude ještě možnost Pho Bo přefotit a na blogu se brzo objeví.

Tak jako většina asijských polévek a porkmů, je tato polévka založena na čerstvých surovinách, není hutná a skvěle chutná. Co se týče kokosového mléka, je jednoznačně lepší sáhnout po kvalitním mléku, aby polévka měla dostatečně sytou chuť a vůni. V obchodech jsem narazil na spousty druhů, varinat a kombinací, ale ani jedno mléko mě neoslovilo a chuť kokosu byla velmi slabá. Tyto mléka poznáte například tak, že obsahují velmi malé procento tuku nebo je uvádí jako „kokosový nápoj“ . Nejlepší zkušenosti mám s mlékem Chaokoh.

 

NA POLÉVKU POTŘEBUJEME


2 bílé cibule ( 120 g)

2 mrkve ( 100 g)

2 stroužky česneku

1 kus citronové trávy

2 kusy limetových listů

20 g čerstvého zázvoru

500 g dýně Hokaido

1 l kokosového mléka

0,5 l zeleninového vývaru

1 lžící kari ( 15 g)

1 lžíci cukru ( 15 g)

svazek koriandru

2 limety

1 chilli papričku

 

na servírování

200 g rýžových nudlí

2 mrkve nakrájené na slabé nudičky

1 červenou cibuli

čerstvý koriandr

sezamový olej

 

 

PŘÍPRAVA DÝNŇOVÉ POLÉVKY


1. Dýni oloupeme a překrájíme na kostky. Stejně tak připravíme cibuli a mrkev. Kostky by měly být přibližně stejně velké, aby se základ nepřipaloval.

2. Vše dáme do hrnce a na pár kapkách oleje začneme restovat, dokud suroviny nebudou měkké.

3. Přidáme oloupaný a na jemno nakrájený zázvor a citronovou trávu ( tu na několika místech rozklepeme horní stranou nože).

4. Stále restujeme a vše zasypeme cukrem. Necháme jej rozpustit a přidáme kari, které jen promícháme a zalijeme vývarem. Kari stačí jen promíchat. Kdybychom jej dlouho restovali, mohlo by v polévce zhořknout.

5. Necháme 15 minut vařit, dokud dýně není úplně měkká. Poté základ do hladka rozmixujeme, osolíme a přidáme šťávu z jednoho citrónu.

6. Základ ještě chvilku povaříme, přilijeme kokosové mléko, přidáme nasekanou chilli papričku a nasekaný čerstvý koriandr ( pokud máte koupený jeden svazek či vaničku, nechte trochu stranou k servírování polévky).

7. Dle chuti dosolíme a těsně před podáváním přidáme slabé proužky mrkve, uvařené rýžové nudle, na půlkolečka nakrájenou červenou cibuli, ještě trochu přesekaného koriandru a do každé misky pár kapek sezamového oleje.

 

 

ALTERNATIVA


Pokud není zrovna sezóna dýní, přes rok vařím polévků z batátů a mrkve. Tato polévka je výborná také s krevetami, kuřecím masem, houby nebo klíčky. V některých bistrech a restauracích můžete tento typ polévky s kokosovým mlékem dostat se smaženou cibulkou a musím uznat, že vynechat jí v tomto receptu byla velká škoda.

 

 

 

Komentáře

komentáře