fbpx

Kachní prso marinované v rumu, briošková bulka

Pokud hledáte inspiraci na nové burgery, tak jste na správném místě. Tento recept jsem se snažil postavit na třech základních surovinách, a to na kachně limetce a rumu. Všechny tyto suroviny jdou skvěle dohromady a kachní prso marinované v rumu jistě vzbudí i velký zájem.

Brioškové těsto je na přípravu sice jednoduché, ale také zdlouhavé. Briošky potřebují dostatek času proto, aby se molekuly lepku v těstě lépe rozvinuly a kvasnice moh odvést svou práci, protože v tučném prostředí jim to jde hůře. Pokud vše uspěcháme, briošky budou tuhé a gumové.

Na recept potřebujeme

    Omládek:

    • 65 g hladké mouky
    • 10 g sušeného droždí
    • 120 g plnotučného mléka

    Na dodělání těsta:

    • 5 ks středně velkých vajec
    • 400 g hladké mouky
    • 25 g cukru
    • 12 g soli
    • 220 g másla
    • 1 ks vejce na potření
    • sezam na ozdobu bulek

    Na maso a salát:

    • 4 ks kachních prsou
    • 2 limetky
    • 4 cl karibského rumu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 300 g hlávkového zelí
    • 50 ml jablečného octa
    • 50 g cukru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    2 hodiny příprava
    8 porcí

    Příprava briošek

    1. Nejprve začneme přípravou omládku tak, že smícháme veškeré suroviny v elektrickém robotu. Dbáme na to, aby se veškerá mouka dobře zapracovala. Mísu překryjeme fólií a necháme 40 až 60 minut fermentovat (volně stát).

    2. K omládku přidáme vejce a mléko o pokojové teplotě, nejdříve prošleháme a teprvé poté přisypeme mouku, sůl a cukr. Těsto necháme v robotu alespoň 5 minut hnětat na střední rychlost. Dalších 5 minut necháme odpočívat.

    3. Nakonec k těstu zapracujeme po čtvrtinách změklé máslo a necháme dalších 5 minut hnětat dokud není těsto hladké.

    4. Hotové těsto přednáme na fólií vyložený menší plech, shora překryjeme také fólií, aby těsto neoschlo. Přes noc, na 12 hodin, umístíme do chladničky.

    5. Ještě ze studeného těsta vytvarujeme bulky, které necháme kynout na teplém místě dokud nezdvojnásobí svůj objem.

    6. Bulky pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamen a pečeme na 180°C přibližně 20 až 25 minut.

     

    Příprava masa, salátu a burgeru

    1. Kachní prsa očistíme a kůži nařežeme do malých čtverečků. Maso osolíme, opepříme a po povrchu potřeme nastrouhanou kůrou ze dvou limetek. Přendáme do malé nádoby a zalijeme panákem karibského rumu. Kachní prsa necháme přes noc marinovat.

    2. Červené zelí nakrájíme na slabé nudličky, osolíme, přidáme cukr, jablečný ocet, promícháme a necháme 20 minut stát, aby zelí nepatrně změklo. Před podáváním ještě promícháme.

    3. Bulky rozřízneme na půl a opečeme. Burger můžeme doplnit ještě například o BBQ omáčku, kterou naleznete na této stránce. Během přípravy do ní můžete přidat ještě pár kapek rumu.

     

    Karibský rum

    Díky spolupráci s e-shopem Alcohol.cz jsem měl možnost ochutnat několik velmi vyjímečných karibských rumů. Ať už jednalo o Ron Barcelo Imperial nebo o Rumson’s Rum, tak každý takový prémiový rum je skvělé doplnit k jídlu tak, jako to děláme s vínem.