fbpx

Hrušky na víně, chantilly krém

Hrušky k podzimu neodmyslitelně patří, je to vlastně jediné období, kdy se k nim v kuchyni dostanu. Tento recept dělám už dlouhá léta a vždy ho dělám stejně, jen s tím rozdílem, že víno někdy nenechávám svařit a dáme si jej místo klasického svařeného vína. Někdy zase hrušky použiji na salát z polníčku a sýra nebo vyměním bílé víno za červené a místo krému Chantilly doplním mascarpone.

Pokud chcete mít krásně zelené pistácie tak jako mám já, stačí klasické pistácie ze supermarketu 20 vteřin vařit ve vroucí vodě a následně je vyloupat. Pokud byste takto zelené chtěli rovnou koupit, budou jednak mnohonásobně dražší, ale také se budou špatně shánět.

Na recept potřebujeme

  • 6 hrušek
  • 1 l vína
  • 180 g cukru
  • 3 skořice
  • 2 badyány
  • 2 hřebíčky
  • 4 cl Cointreau
  • 2 lžíce plátkovaných mandlí
  • 1 lžíci pistácií
  • 1 lžíci lískových ořechů
  • 2 lžíce přepuštěného másla

Na chantilly krém:

  • 0,5 l smetany ke šlehání
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 cl Cointreau
10 minut příprava 40 minut vaření
6 porcí

Příprava hrušek na víně

1. V hrnci promícháme bílé víno s cukrem a přidáme veškeré koření. Přivedeme k varu.

2. Přidáme oloupané celé hrušky a necháme táhnout přibližně 40 minut. Hrušky se nesmějí rozvařit a můj čas je jen orientační. Hrozně záleží, jaké hrušky koupíte, protože hodně měkké mohou být hotové už za 30 minut.

3. Změklé hrušky vyndáme společně s kořením a bílé víno necháme svařit na třetinu.

4. Hrušky rozkrojíme na půl a pokud máte „kuličkovač“, můžete také odstranit jadřince.

5. Překrojené hrušky vložíme do pánve společně s trochou přepuštěného másla, krátce orestujeme, zalijeme svařeným vínem a nakonec přilijeme pomerančový likér Cointreau.

 

Příprava krému chantilly

1. V malém rendlíku zavaříme smetanu společně s cukrem a podélně rozříznutým vanilkovým luskem.

2. Přidáme pár kapek Cointreau a stáhneme z ohně. Necháme zcela vychladnout.

3. Ze vzniklé směsi vyšleháme krém. Pokud máte láhev na šlehačku, tak jí neváhejte použít. Krém bude vyšlehán doslova za pár vteřin.

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.