fbpx

Hrušky na víně, chantilly krém

Hrušky k podzimu neodmyslitelně patří, je to vlastně jediné období, kdy se k nim v kuchyni dostanu. Tento recept dělám už dlouhá léta a vždy ho dělám stejně, jen s tím rozdílem, že víno někdy nenechávám svařit a dáme si jej místo klasického svařeného vína. Někdy zase hrušky použiji na salát z polníčku a sýra nebo vyměním bílé víno za červené a místo krému Chantilly doplním mascarpone.

Pokud chcete mít krásně zelené pistácie tak jako mám já, stačí klasické pistácie ze supermarketu 20 vteřin vařit ve vroucí vodě a následně je vyloupat. Pokud byste takto zelené chtěli rovnou koupit, budou jednak mnohonásobně dražší, ale také se budou špatně shánět.

Na recept potřebujeme

  • 6 hrušek
  • 1 l vína
  • 180 g cukru
  • 3 skořice
  • 2 badyány
  • 2 hřebíčky
  • 4 cl Cointreau
  • 2 lžíce plátkovaných mandlí
  • 1 lžíci pistácií
  • 1 lžíci lískových ořechů
  • 2 lžíce přepuštěného másla

Na chantilly krém:

  • 0,5 l smetany ke šlehání
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 cl Cointreau
10 minut příprava 40 minut vaření
6 porcí

Příprava hrušek na víně

1. V hrnci promícháme bílé víno s cukrem a přidáme veškeré koření. Přivedeme k varu.

2. Přidáme oloupané celé hrušky a necháme táhnout přibližně 40 minut. Hrušky se nesmějí rozvařit a můj čas je jen orientační. Hrozně záleží, jaké hrušky koupíte, protože hodně měkké mohou být hotové už za 30 minut.

3. Změklé hrušky vyndáme společně s kořením a bílé víno necháme svařit na třetinu.

4. Hrušky rozkrojíme na půl a pokud máte „kuličkovač“, můžete také odstranit jadřince.

5. Překrojené hrušky vložíme do pánve společně s trochou přepuštěného másla, krátce orestujeme, zalijeme svařeným vínem a nakonec přilijeme pomerančový likér Cointreau.

 

Příprava krému chantilly

1. V malém rendlíku zavaříme smetanu společně s cukrem a podélně rozříznutým vanilkovým luskem.

2. Přidáme pár kapek Cointreau a stáhneme z ohně. Necháme zcela vychladnout.

3. Ze vzniklé směsi vyšleháme krém. Pokud máte láhev na šlehačku, tak jí neváhejte použít. Krém bude vyšlehán doslova za pár vteřin.