fbpx

Kachna, jablka, řepa a lehký zelný salát

Letošní výzva #aegmamadish od @foodlblogroku nebyla vůbec jednoduchá. Pro rodinné obědy je u nás typická kachna se zelím, a nad tím, jak ji obléknout do moderního twistu jsem přemýšlel asi týden. Měl jsem původně v plánu recept pro hovězí, křen a šalotky, ale kachna to nakonec vyhrála na plné čáře a navíc se skvěle hodí k podzimu, což by mohli ocenit i v #mamashelterprague:-). Recept najdete v komentářích i na mém blogu. #aeg #kachna #chefondra

Na recept potřebujeme

  • 200 g cukru
  • 0,6 kg jablek
  • 200 ml vody

Kachna

  • 2 kachní prsa
  • 0,4 dcl tmavého rumu
  • větvička rozmarýnu
  • větvičku tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pěna z červené řepy

  • 0,5 l šťáva z červené řepy
  • 0,2 l pomerančová šťáva
  • malý plátek zázvoru
  • 1 plátek želatiny
  • 1 lžičku cukru

Salát

  • 200 g červeného zelí
  • 400 g jablek
  • 100 g mrkve
  • ½ lžíce kurkumy

Bylinkový olej s tymiánem:

  • 0,2 l rostlinného oleje
  • 200 g petrželky
  • 5 větviček tymiánu
1 hodina příprava 40 minut vaření
4 porce

 

Recept na jablečné pyré

1. Nejdříve si připravíme jablka tak, že je omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Doporučím vůči barvě nedělat příliš velké kostky.

2. V hrnci si z cukru připravíme karamel, do kterého přidáme nakrájená jablka a 2 dcl  vody. Ze začátku nemícháme, jelikož by karamel mohl udělat velké hrudky, které by se nemusely rozvařit. Necháme několik minut dusit.

3. Jakmile je karamel opět v tekutém stavu, jablka promícháme a necháme dusit přibližně dalších 15 minut, dokud se neodpaří přebytečná voda a jablka nedostanou krásně zlatavě hnědou barvu. Na závěr můžeme přidat kapku tmavého rumu nebo brandy.

4. Jablka dohladka rozmixujeme a přes síto propasírujeme.

 

Bylinkový olej s tymiánem

1. Lístky petržele a tymiánu otrháme od stonku a větvičky.

2. Olej zahřejeme na 85 stupňů Celsia, vložíme lístky petržele a tymiánu ( můžete přidat také i trochu rozmarýnu) a ihned přelijeme do mixéru, kde vše pár minut mixujeme.

3. Olej přecedíme přes nejjemnější síto, které je k dispozici a umístíme do chladu.

 

Příprava kachních prsou

1. Kachní prsa očistíme a kůži ostrým nožem nařežeme do čtverečků. Osolíme, opepříme, přidáme lístky tymiánu a rozmarýnu.

2. Přendáme do úzké nádoby a zalijeme tmavým rumem. Takto necháme prsa několik hodin marinovat.

3. Kachní prsa osušíme a ještě je necháme chvilku temperovat ( To znamená, že je necháme v pokojové teplotě. Při pečení tak nedostanou takový teplotní šok a budou se snadněji péct. Výsledek je krásně růžová barva.

4. Na rozpálené pánvi opečeme prsa nejprve kůží dolů, poté ze všech stran a do trouby vkládáme kůží nahoru. Pečeme přibližně 10 minut na 140 stupňů Celsia. Aby byla prsa “tak akorát” záleží jak jsou velká. Jakmile jsou při stisku prstem pevná, znamená to, že by měla být hotová.

5. Po vyjmutí z trouby necháme maso ještě tři minuty odstát, poté ho nakrájíme na plátky.

Tip: kdo si troufne, může kachní prsa místo pečení vyudit. Receptu to nebude vůbec vadit.

 

Příprava lehkého zelného salátu s jablky

1. Červené zelí a mrkev nakrájíme na nudličky, dáme do mísy, osolíme a přidáme lžíci cukru. Necháme několik minut odstát, dokud zelí nezačne pouštět šťávu. V tu chvíli můžeme přidat jablečný ocet, tento základ dochutíme ještě špetkou cukru či soli.

2. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci zavaříme vodu a přidáme půl lžičky kurkumy, která dá jablkům krásně žlutou barvu.

3. Do vroucí vody nasypeme jablka, počítáme do 60 sekund a přecedíme. Jablka přemístíme na plech, aby se na sobě nemačkala a necháme vychladnout. Nakonec je přidáme do hotového základu k červenému zelí.

 

Příprava pěny z červené řepy

1. Šťávu z červené řepy vlijeme na hrnce, přidáme plátek zázvoru, špetku cukru a svaříme na polovinu.

2. Mezitím necháme ve studené vodě naboptnat plátek želatiny. Jakmile je šťáva dostatečně svařená, plátek želatiny do ní vložíme a směs přecedíme. V lednici necháme směs zcela vychladnout.

3. Jakmile šťáva vychladne, směs rozmixujeme dohladka, vlijeme do šlehačkové láhve, aplikujeme bombičku a můžeme podávat.

Tip: Když místo želatiny použijeme agar, můžeme řepu podávat jako gel.

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.