fbpx

Italské Tiramisu

Hodnocení: 5
Italové jsou proslulí svou vášní pro dobré espresso a tak ne náhodou vznikl tento recept právě v Itálii. Na začátek musím zmínit, proč se tento dezert jmenuje právě Tiramisu. Toto slovo vzniko z italského výrazu "tirami su", což ve volném překladu znamená “rozvesel mě”, a doslova “vytáhni mě”, “nebo zvedni mě”. A to rozhodně není náhoda, protože neznám ledničku, ve které by Tiramisu vydrželo déle jak 24 hodin. Většinou je pryč dřív, než stihne ztuhnout a piškoty do sebe pořádně natáhnout chuť espressa. Existuje mnoho alternativ jak Tiramisu připravit, ale podle Italů je správně ta, která obsahuje Mascarpone, žloutky, italské piškoty Savoiardi a silné espresso, a já rozhodně musím souhlasit. V receptu ještě nesmí chybět kapka alkoholu, který chuť ještě vytáhne. Nejraději používám Marsalu, což je likérové víno a když je ve spíži trocha tmavého rumu, přidám pár kapek do espressa . Často se v receptech zapomínají žloutky, ale podle mne to jsou právě ony, které dělají Tiramisu dokonalé.

Potřebujeme

Porce

  • 300 g Cukrářské piškoty
  • 400 g Mascarpone
  • 240 g Smetana ke šlehání
  • 100 g Cukr
  • 4 ks Žloutek
  • 4 lžíce Marsala
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 200 ml Espresso
  • Kakao na posypání
20 minut příprava
4 porce
vytisknout
recept

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

  1. Tiramisu jedině se žloutky, jinak to není ono. Oceňuji, že zde jsou. Fajnový a originální recept s velkým R.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.