fbpx

Salát Panzanella z ořechového chleba

S Panzanellou jsem se poprvé setkal až letos a tento salát mě doslova očaroval. Určitě to bude stálice v mých receptech a už se pomalu chystám na další variantu. Libí se mi na něm hlavně to, jak chleba nasaje veškeré chutě do sebe. Tentokrát jsem zvolil klasický dresing z francouzské kuchyně dochucený medem a citronem. Tato chuť skvěle doplní rajčata, ořechy, olivy a čerstvou bazalku. Vše společně vytvoří skvělou kombinaci. Pokud se na pečení chleba necítíte, zvolte například kupovanou Ciabattu, kterou mají téměř všude, recept tím určitě nezkazíte. Každopádně doporučuji vyhnout se klasickému kmínovému nebo toustovému chlebu. Tuto Panzanellu můžete doplnit například jakýmkoliv grilovaným masem, mozzarellou nebo bílým vínem.

Na recept potřebujeme

  • 1 ořechový chléb
  • 300 g rajčat ( jakékoliv druhy)
  • 100 g zelených oliv
  • 50 g černých oliv
  • 15 g kapar
  • 1 červenou cibuli
  • hrst čerstvé bazalky
  • pár kapek bílého vinného octa

Na medovo-citronový vinaigrette:

  • 50 g Dijonské hořčice
  • 85 g rostliného oleje
  • 70 g olivového oleje Extra virgin
  • 50 g medu
  • 1 citron

Na ořechový chléb:

  • 450 g hladké mouky
  • 50 g chlebové mouky
  • 300 g teplé vody
  • 30 g droždí
  • 10 g soli
  • 120 g lískových ořechů
  • 120 g vlašských ořechů
15 minut příprava 2 hodiny vaření

Příprava medovo-citronového vinaigrette

1. Nejprve nastrouháme citronovou kůru a štávu vymačkáme do mísy.

2. Přidáme Dijonskou hořčici, promícháme a postupně zašleháme tenkým pramínkem oba oleje.

3. Nakonec přidáme med, dochutíme citronovou kůrou, špetkou soli, a čerstvě mletým pepřem.

 

 

Příprava ořechového chleba

1. Do mísy k robotu dáme obě mouky, teplou vodu, droždí a pustíme na střední rychlost.

2. Po 6ti minutách přidáme sůl a znovu sputíme na 3 minuty.

3. Nakonec přidáme ořechy, které jen do těsta rychle zapracujeme, aby se příliš nepolámaly.

4. Hotové těsto necháme v kotlíku 40 minut zrát.

5. Těsto vyklopíme, vytvarujeme a přendáme do pedikové formy, ve které musí dalších 40 minut kynout.

6. Opatrně vyklopíme na plech a dáme do rozpálené trouby 250°C.

7. Po 3 minutách stáhneme na 170°C a pečeme přibližně 30 minut, dokud chléb není dozlatova upečený.

8. Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.

 

Panzanella

1. Chléb nakrájíme na plátky, které do křupava opečeme na grilu nebo pánvi, překrájíme na kostky a dáme do mísy.

2. Přidáme překrájená rajčata, olivy, čerstvou bazalku, kapary, na proužky nakrájenou červenou cibuli.

3. Mírně osolíme, opepříme a do chleba zamícháme vinaigrette, který vše ochutí.

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.