fbpx

Dýňové risotto, vepřová panenka

Kdo mne zná, tak ví jak risotto miluji. Co mne na něm úplně nejvíc baví je, že ho lze připravovat podle sezóny každou chvíli jinak. Jen co dojdou houby, přijdou na řadu dýně a tedy tento recept. Dýňové risotto jsem doplnil o vepřovou panenku a křupavou slaninu. Protože je dýně spíše sladší, přidávám do receptu trochu více vína než najdete u mých jiných receptů na risotto.

Na recept potřebujeme

  • 400 g vepřové panenky
  • 400 g rýže Arborio
  • 200 g dýňového pyré
  • 300 g pokrájené dýně na kostky
  • 300 ml bílého vína
  • 120 g šalotky
  • 60 g parmazánu
  • 50 g slaniny
  • 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • snítek čerstvých bylinek
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na dýňové pyré a kostky:

  • 600 g dýně ( na recept jsem použil dýni Hokaido)
10 minut příprava 50 minut vaření
4 porce

Příprava dýňového pyré

1. Dýni oloupeme, překrojíme na půl, vydlabeme semínka a nakrájíme na větší kostky, které přendáme do mísy.

2. Zakapeme olivovým olejem, osolíme a vysypeme na pekáč či plech.

3. Pečeme v troubě na 180°C přibližně 30 minut, dokud dýně nezezlátne.

4. Tyčovým nebo stolním mixérem vymixujeme v hladké pyré.

5. Pyré pasírujeme přes jemné síto.

 

Příprava dýňového risotta

1. Na troše másla a olivového oleje orestujeme na jemno nakrájenou šalotku. Stačí jen zpěnit, šalotka by neměla zhnědnout, jinak by byla v risottu vidět.

3. Přidáme rýží Arborio a ještě chvíli na sucho orestujeme dokud rýže nezačne  průhlednatět.

4. Přilejeme bíle víno, které necháme odpařit.

5. Osolíme, přidáme dýňové pyré a část horkého vývaru. V případě, že bude vývar studený, rýže se bude špatně vařit.

6. Postupně přiléváme horký vývar.

7. Po 5 minutách přidáme kostky čerstvé dýně.

6. Jakmile je rýže na skus, což bude trvat přibližně 15 minut, přidáme nastrouhaný parmazán, který necháme v risottu rozpustit.

7. Stáhneme z ohně, vmícháme máslo a dosolíme.

8. Naservírujeme na talíř, přidáme na kolečka nakrájenou panenku, vypečenou slaninu a zasypeme ještě trochou strouhaného parmazánu.

 

Příprava vepřové panenky

1. Panenku očistíme a nakrájíme na 2 válečky. Osolíme, opepříme a přidáme pár lístků čerstvých bylinek ( šalvěj, tymián, rozmarýn).

2. Na rozpálené pánvi opečeme do zlatova a dopečeme v troubě po dobu 5 minut na 200°C tak, aby zůstala růžová. Kdo pracuje se sous-vide, panenku dělám na 58°C 45 minut.

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.