fbpx

Flank steak, slaninový džem a fíky

Tak jako každý rok je jeden recept určen pro soutěž Foodblog roku. Ani letos jsem nemohl vynechat. Tentokrát jsem zvolil to, co jsem měl v plánu od první chvíle – chlebový toast, grilovaný flank steak, slaninový džem, fíky a bylinky. Bomba prostě. Krásné zakončení letní grilovací sezóny. PS: Když trocha dobré brandy zbyde i pro vás, budete v nebi.

Na recept potřebujeme

  • 800 g hovězího Flank steaku
  • 4 fíky
  • 1/2 bílého chleba
  • svazek bylinek ( petřžel, tymián, rozmarýn, řeřicha)
  • lžíci másla

Na slaninový džem

  • 250 g slaniny
  • 125 g cibule
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 75 g třtinového cukru
  • 75 ml jablečného octa
  • 50 ml burbonu
15 minut příprava 1 hodina vaření
4 porce

Recept na slaninový džem

1. Slaninu nakrájíme na plátky a poté ještě na malé kostičky. To proto, aby v džemu nebyly velké kusy a na chléb či pečivo šel džem lehce rozetřít.

2. V hrnci slaninu pořádně vypečeme. Dejte slabý plamen a hrnec moc nerozehřívejte, jinak bude prskat všude kolem. Slaninu lze pomalu i vypéct v troubě. Jakmile slanina uvolní veškerý tuk, tak jí zcedíme.

3. Do hrnce přidáme najemno nakrájené cibuli a necháme jí chvíli restovat. Jakmile zesklovatí, přidáme třtinový cukr, povidla, jablečný ocet, a brandy

4.  Vše svaříme tak, aby se odpařila většina tekutiny. Tím je džem hotový. Ještě teplý ho můžete přendat do sterilizované sklenice a obrátit. V lednici vydrží dlouho.

 

Příprava Flank steaku a servírování

1. Flank steak pomocí ostrého nože očistíme a zbavíme veškerých blan. Pokud se jedná o menší kus, můžete ho nechat vcelku. Jinak většinou stačí přepůlit.

2. Maso osolíme, opepříme, zasypeme bylinky a necháme hoďku temperovat. To znamená při pokojové teplotě. Maso pak na grilu neutrpí teplotní šok a bude o něco lepší.

3. Grilujeme pět minut z každé strany. Poté zabalíme celý kus do alobalu společně s oříškem másla a necháme ještě pět až deset minut odpočinout. Tím bude maso krásně růžové.

4. Na závěr opečeme na grilu ještě světlý chléb, který potřeme slaninovým džemem. Na chléb poté přidáme na plátky nakrájený Flank steak, plátky fíků a ozdobíme lístky microgreens či bylinek. Může zakapat i bylinkovým olejem, který najdete v tomto receptu.

 

Co je to Flank Steak?

Flank steak je část hovězího pupku. Není příliš vysoký a je dostatečně prorostlý tukem. Maso se po ugrilování krájí na tenké plátky a je potřeba, aby bylo dostatečně vyzrálé. Jinak bude tužší. A protože se před servírováním krájí na plátky, je to jedno z mas, které lze osolit až po ugrilování, nejlépe solí Maldon. Více o hovězích steacích naleznete na této stránce.

 

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.