fbpx

Arancini s mozzarellou a omáčkou z pečených paprik

Na světě není větší milovník italského risotta, než jsem já. Pokud bych měl říct nejoblíbenější jídlo, bylo to by to právě italské risotto. Na podobný recept jsem narazil, když jsem byl naposledy v Itálii. Prodávali jej přímo na ulici, a i přes to, že jsem byl právě po obědě, neodolal jsem Arancini ještě vyzkoušet. Samozřejmě si mne hned získaly.

Recept jsem oproti původní verzi trochu upravil, ale u tohoto pokrmu je výhoda, že jej můžete připravit na jakýkoliv způsob a vždy bude perfektní.

Mimo jiné jsem zhruba před týdnem viděl recept Gennara Gattusa, kterého všichni známe z pořadů Jamieho Olivera. Připravoval risotto s jahodami. Žádná sladká verze, jen v průběhu vaření přidal místo zeleniny jahody, nakonec zakápnul redukcí z balzamika a posypal parmazánem. Prostě dokonalost, příště určitě vyzkouším.

Na recept potřebujeme

  • 1 bílou cibuli nebo 2 šalotky
  • 500 g rýže Arborio
  • 100 g másla
  • 150 g mozzarelly
  • 2 ks rajčat
  • drůbeží nebo zeleninový vývar

Na omáčku:

  • 6 ks červených paprik
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř na dochucení
10 minut příprava 30 minut vaření
4 porce

Příprava Arrancini

1. Jako první si připravíme risotto, jelikož se rýže na Arancini musí ještě před plněním vychladit. V pánvi rozehřejeme lžíci másla s kapkou olivového oleje a mírně orestujeme cibuli, kterou můžeme nahradit i šalotkou.

2. Jakmile je cibule změklá, přidáme rýži a zalijeme vývarem. U tohoto receptu není třeba rýži restovat jako u tradičního risotta. Naopak potřebujeme, aby rýže lepila a držela tvar. Vaříme al dente, ale doporučuji nechat o něco více na skus, jelikož se Arancini ještě smaží a znovu tak projdou teplem.

3. Jakmile máme rýži hotovou, přidáme zbytek másla a nastrouhanou mozzarellu. V případě, že nemáte mozzarellu v oblibě, můžete jí nahradit například parmazánem.

4. Vše rozprostřeme na pekáček do tenké vrstvy a necháme zcela vychladnout. Po vychladnutí tvarujeme kuličky, které plníme nakrájenou mozzarellou a rajčaty. Kuličky je třeba řádně utáhnout, aby při smažení nepraskaly a držely tvar.

5. Hotové kuličky obalujeme ve vajíčku a strouhance, osmažíme a můžeme podávat.

Příprava paprikové omáčky:

1. Rozpálíme troubu na největší výkon a vložíme papriky. Nebojte se, že po chvíli začnou černat, jedná se jen o slupku, kterou později z papriky budeme loupat.

2. Jakmile jsou papriky dostatečně opálené, vložíme je do mísy, zakryjeme fólií a necháme  zapařit přibližně 10 minut.

3. Papriky nožem očistíme od slupky a společně se všemi ostatními surovinami rozmixujeme do hladka. Vše nakonec osolíme a opepříme.

 

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.