fbpx

Ramen polévka se Soba nudlemi a vejcem

Ramen pochází z japonské kuchyně a není to nic jiného, než silný vývar, nudle a zelenina. Co vše Ramen obsahuje se ale liší kraj od kraje a země od země, jelikož jej naleznete v každém koutu světa. Hodně často potkáte Ramen z vepřového masa, což je pro něj typické maso, ale já jsem tentokrát zvolil drůbeží, přesněji kuře. To proto, že drůbeží vývar doma u nás milujeme a je snazší na přípravu. Ramen je navíc skvělá polévka do podzimu, kdy každý marodí. Dokáže vás tak pořádně nastartovat a čerstvá zelenina se zázvorem dodá vašemu tělu přesně to, co potřebujete. 

Soba v japonštině znamená pohanka, proto se tak jedná o tradiční japonské pohankové nudle bez lepku. Jejich chuť není nějak extra výrazná, ale do vývaru se skvělé hodí, jelikož dodají trochu exotiky a to asijská kuchyně se vším všudy. Samozřejmě nemusí přijít jen do polévky, ale můžete z nich připravit také skvělé smažené nudle s masem a zeleninou.

Na recept potřebujeme

  • 1,5 l silného drůbežího vývaru ( 1 kuře)
  • 1 balíček Soba nudlí
  • 2 kuřecí prsa
  • 4 vejce
  • 2x Pak choi salát
  • 1 vanička čerstvých hub (shitake, enoki, hlíva)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 červené cibule
  • 2 jarní cibulky
  • malý kořen zázvoru
  • 5 lžic ml sojové omáčky
  • 1 lžíci rybí omáčky
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 1 lžíci sezamových semínek
  • svazek čerstvého koriandru
30 minut příprava 60 minut vaření
6 porcí

Příprava polévky Ramen

1. Nejdříve si připravíme vývar. Celé kuře opláchneme ve studené vodě a osušíme. Následně oddělíme stehna (které schováme na jiný pokrm) a prsa. Zbyde nám tak kostra a křídla, které dáme na pekáč společně se s jednou mrkví, petrželí a cibulí. V troubě při 250°C zapečeme. Následně přendáme do hrnce, přidáme 2 bobkové listy a kuličky černého pepře. Takto necháme pozvolna táhnout. Tedy těsně vařit pod bodem varu. Kdyby se vývar prudce vařil, bude kalná a to u Ramenu nechceme.

 

 

2. Jakmile máme vývar hotový, přidáme do něj 2 prsa a nakrájený zázvor, ten nám vývar hezky provoní, sojovou a rybí omáčku.. Vývar necháme ještě 15 minut táhnout, dokud nebudou prsa hotová. Ty následně vyndáme, a vývar opatrně scedíme, dle chuti osolíme a dáme na chvilku stranou, než si připravíme zbytek.

3. Následně si připravíme vajíčka. Ty stačí vařit ve vroucí vodě 7 minut (žloutek bude tekutý). Poté je ihned přendáme do studené vody. Jakmile vychladnou, stačí jen opatrně oloupat.

4. Soba nudle uvaříme v osolené vodě tak, aby byli “al dente”. Pokud se vám při vaření budou zdát málo vařené, nebojte se je slít o něco dříve, jelikož ještě dojdou.

5. Jakmile máme vejce i Soba nudle připravené, tak do vývar přivedeme k varu a přidáme překrájený salát Pak choi ( ideálně na delší proužky) překrajené houby, jarní cibulku, na nudličky nakrájenou mrkev, na plátky nakrájená kuřecí prsa, lžíci sezamového oleje a na závěr překrájený čerstvý koriandr.

6. Nakonec do misky dáme uvařené Soba nudle, přilijeme vývarem se zeleninou, přidáme vejce a ozdobíme sezamem.

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.