fbpx

Kuřecí prsa s kukuřicí a smetanou

Kuřecí prsa s kukuřicí a smetanou je jednoduchý a rychlý recept, který se hodí jako rychlá večeře. Nezabere více jak 20 minut přípravy a u nás doma ho mají rády i děti.

Jako přílohu jsem tentokrát zvolil opečené malé Granaile brambory, ale skvěle s k receptu hodí i bramborová kaše nebo mačkané brambory s cibulkou a petrželkou.

Jak na šťavnaté kuřecí prso?

Vysušené kuřecí prso je častý nešvar domácích kuchařů i restaurací. Můžete jej připravit metodou sous-vide, ale ne každý má doma tento vařič. Každopádně šťavnaté prso zvládnete i bez něj.

Základem je kuřecí prso s kůží. Ta dává masu nezaměnitelnou chuť. Já vždy koupím celé kuře, které naporcuji na jednotlivé části - stehna, prsa, křídla. Na kuřecím prsu nechávám i kost, která navazuje na křídlo, ale není to už nutné. Takto připravené kuřecí prso z celého kuřete má i výhodu, že není jakkoliv křehčené a nekoupe se ve vodě. To je další důležitý bod.

Poté stačí kuře už jen osolit, opepřit, opéct nejlépe na litinové na pánvi a 10 minut dopéct v troubě. Čas záleží na velikosti. Pokud to bude prso s váhou kolem 200 g, mělo by stačit 6 až 8 minut. Pokud bude mít kolem 300 g, bude čas 9 až 12 minut.

A co se zbylými části kuřete? Ze skeletu a křídel vždy připravím vývar. Z půlky vývaru ještě udělám polévku a druhou půlku hodím do mrazáku, protože se vždy hodí do jakékoliv polévky nebo omáčky. Stehna můžete vykostit, obalit a na přepuštěném másle udělat šťavnaté a bezkonkurenčně dobré řízky.

Nutno říct, že vždy kupuji minimálně 2 celá kuřata, protože jsme už větší rodina. Díky celému kuřeti připravíte nejen několik dobrot, ale také ušetříte.

Potřebujeme

Porce

  • 1000 g Kuřecí prsa
  • 50 g Šalotka
  • 400 g Kukuřice
  • 400 g Smetana
  • 100 g Drůbeží vývar
  • 100 g Slanina
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Mohlo by se hodit

20 minut příprava
4 porce
vytisknout
recept

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.