Kuba s Blankou o rodině, vaření a blogu
Motto blogu Kuby a Blanky alias Kublanky zní: Manželství je spravedlivé zařízení. Žena musí denně vařit a muž to jíst. Vydělali na tom i oba synové. Už od mala ochutnávají to nejlepší ze všech kuchyní světa. Co jí nejradši? Jaké mají Kuba s Blankou hříchy z mládí? Čtěte celý rozhovor.
Jaké jídlo u vás doma aktuálně vede a proč?
Těstoviny, je to rychlé, je to zdravé a především je to vždy po ruce. Ve výsledku rajčata, olivy, parmazán, slanina, to jsou všechno věci, které máme v lednici za každé situace.
A z tuzemských podzimních surovin?
Jednoznačně růžičková kapusta. K tomu bramborové noky, osmažená slanina na kostičky, čili paprička a je hotovo. Skvělé, rychlé jídlo, které milujeme všichni.
O Blance víme, že umí skvělou italskou i českou kuchyni. Je ještě nějaká světová kuchyně, ve které si libujete? Oceníme i tipy na konkrétní recepty…
Hodně si libujeme v mexické kuchyni, ale i třeba asijské. Nicméně poslední dobou jí nejvíce uhranula ta skandinávská kuchyně, která jí je velmi blízká. Přesto kuchyně, kterou možná miluje nejvíce, je maďarská. Dost často ji nevaříme, ale kdyby Blanka měla tu možnost se přestěhovat někam za jídlem (a vynecháme tedy Itálii), tak nám uteče do Budapešti.
Vaši kluci Matyáš s Adamem jsou vděční, nebo nároční strávníci? Jak se jejich chutě v průběhu roků mění?
Kluci jsou vděční a nároční strávníci. Chutná jim vše, na druhou stranu vyžadují pomalu michelinský přístup, neodbydeme je špagetami s kečupem nebo polévkou z pytlíku. Přesto nejsou zmlsaní, nejsou vybíraví, ale mají jídlo rádi a užívají si ho. Proto se nesnažíme vařit speciální dětská jídla, ale kluci jedí plnohodnotná „dospělácká“ jídla.
Zaslechli jsme, že k náročným strávníkům se řadí i Kuba. Proč některá jídla nejí a která to jsou?
Dalo by se říci hříchy mládí. Ale ne jeho vinou. Například když ho hlídala teta, tak ta uměla jen jedno jídlo. Špagety s kečupem. Když je jíte 2× denně po dobu dvou týdnů, tak i vězeň na Mírově si k nim vytvoří odpor. No a takhle Kuba začal důvěřovat těstovinám až s Blankou a kečup nemá rád dodnes. To máte jako třeba s rumem. Když se po něm hodně opijete, tak si k němu vytvoříte blok na celý život. No a třetí věc, co Kuba nejí, je kopr. Takže to máme kečup, kopr a rum. To zase není tolik.
Teď vážně: Má někdo v rodině nějaké alergie nebo dietní omezení, které musíte při vaření zohlednit? Pokud ano, jak to řešíte?
Dietní omezení by měl mít Kuba, protože už se „nevejde“ ani do dveří. Nicméně máme štěstí, že žádné omezení děti ani rodiče nemají. Ale i přesto se snažíme jíst vyváženě, zdravě a pestře. Pestrost jídelníčku je to nejlepší, co si můžeme dopřát a toho se i držíme.
Všimli jsme si, že milujete slané pečení. Období poklidu u teplé pece se blíží. Dáte tipy, co dobrého si na podzim a v zimě upéct?
Kromě malého Adama nejsme moc na sladké, ale čerstvě upečené pečivo je prostě nejvíc. Určitě jsou super různé bagety, rohlíky, ale úplně nejvíc je čerstvě upečený kváskový chléb. Slyšet ho hezky praskat a syčet po vytažení z trouby, jeho nádherná vůně, to vše vám vybičuje chuťové buňky na maximum. A pak musíte stejně v tomhle stavu počkat až vychladne, jinak bude chléb poloviční kvality. Takže slintáme celá rodina jako bernardýn a počítáme každou minutu do hodiny, dvou, než nám Blanka dovolí do něj zakrojit. Výsledkem pak je, že ho sníme na posezení celý pecen. Právě proto často Blanka upeče chleby dva, abychom měli i na další dny.
Vaše dobroty už vydaly i na kuchařku Kublanka vaří doma aneb 70 důvodů, proč začít vařit. Cílí tedy na mladé rodiny, které doma sporáku zatím moc nedají? Co v kuchařce najdou?
V kuchařce je především 70 receptů, které nejsou na blogu Kublanky. Chtěli jsme, aby čtenář dostal něco, za co si zaplatí a ne to, co má zdarma veřejně u nás na blogu. Kuchařka cílí na všechny, kdo mají rádi dobré jídlo. Recepty jsou z celého světa a přináší právě další možnosti v kuchyni tak, aby čtenáři mohli mít pestrý jídelníček. Recepty v kuchařce by měly být takové, které nejsou v jiných populárních kuchařkách. Něco, co čtenáře může překvapit a v neposlední řadě recepty, které při dodržení postupu uvaří i začínající kuchař.
Blog Kublanka tedy vznikl tak, že se vám nechtělo chodit do restaurací a přišlo vám líto nechávat si recepty jen pro sebe?
Ale ono se nám chtělo chodit do restaurací, ale děti nám to nedovolily. Otravovaly, řvaly, rušily nás od jídla, rušily i ostatní hosty restaurací a proto jsme se rozhodli vařit si doma jídla z oblíbených restaurací z času „předrodičovského“. No a díky sdílení fotek na Instagramu se nás čím dál více lidí ptalo na recept. A to už byl pak krůček od toho neposílat lidem recepty e-mailem, ale zveřejnit je někde na webu – tedy blogu Kublanka.
Jaká jsou vlastně vaše civilní povolání a vzdělání?
Blanka je vystudovaná učitelka matematiky a zeměpisu, ale poslední její učitelské ambice zhasly s promocí na matfyzu. Poté dělala v marketingovém výzkumu, kde jsme se potkali. Já u toho zůstal a Blanka si odskočila na mateřské a rodičovské, až se začala věnovat food stylingu pro časopisy a do světa čísel a grafů se už nevrátila – zatím.
Poradíte začínajícím blogerům, jak začít? Co byste bývali rádi věděli, než jste se do toho všeho pustili?
Není univerzální rada, ale možná pomůžou dvě – dělejte to z lásky k jídlu a ne pro peníze. Je to hodně vidět a zapadnete.
A naplánujte si přesně, jaké recepty chcete dělat. Držte se konceptu a profilujte se.
Jak a kde jste se učili fotit? Vaše fotky jsou nádherné…
Děkujeme moc, Blanka se učila za pochodu. Ví předem, jaký styl se jí líbí, rozšiřuje si obzory a pak se snaží trefit podobné nálady do fotek. Dokonce si myslím, že ví o focení stejné prd jako já, jenom na rozdíl ode mne má asi trochu talentu a oko na fotky.
V čem naopak cítíte z blogerského pohledu rezervy?
Upřímně? Neumíme se natolik prodat. Asi ani nechceme, stále to máme jako koníček a baví nás to. Bohužel je čím dál méně času, jak jsou děti větší. Přesto má Blanka vymyšleno asi další desítky receptů v hlavě. Jenže stále jsou v hlavě a na talíři je prázdno.
Prozradíte, co plánujete v roce 2021? Ať už po stránce „byznysově“ blogerské, nebo osobní…
V osobní rovině neplánujeme asi nic, čím bychom vybočovali, teda doufám, že Blanka pro nás nechystá nějaké překvapení. Chceme hlavně ustát tu nedobrou dobu se zákeřným virem kolem nás. V blogerské, tudíž pro nás i byznysové, je pro nás nová příležitost tato spolupráce. No a ještě máme možná v záloze nějaké vydání něčeho ... ale nechceme to zakřiknout a hlavně to nechceme ještě ani moc naznačovat.
Děkujeme za příjemné popovídání a držíme palce na všech frontách :)
TIP: Hledáte nový spotřebič do vaší kuchyně? Vyzkoušejte kuchyňské spotřebiče švédské kvality ASKO. Dokonalý soulad spolehlivosti, inovativních technologií a moderního, nadčasového designu v duchu skandinávských hodnot: spolehlivosti, péče o rodinu a zdraví i ohleduplnosti k přírodě a lidem.
Jsme rádi, že jste dočetli až sem. Jak se vám článek líbí? Napište nám to do komentáře. Předem děkujeme.