fbpx

Italská tomatová polévka

Tomatovou polévkou nikdy nikoho neurazíte, a oblíbí si jí jak dospělí, tak děti. Příprava zabere maximálně 20 minut a vše se dává do hrnce postupně, kuchyňská linka tak zůstane čistá, což je rozhodně velké plus. Každopádně doporučuji vařit vždy větší množství, protože mizí rekordně rychle.

K další přednosti patří to, že tomatovou polévku lze doplnit čímkoliv. Osobně mám nejraději jen opečené krutony a trochu creme fraiche, ale lze použít například jakoukoliv zeleninu, rybu, mozzarellu nebo maso. Recept na italskou ciabattu, kterou jsem dělal zároveň s polévkou, naleznete na této stránce, do těsta se jen doplní olivy. Polévku lze podávat také studenou. Doslova tak samé superlativy.

Na recept potřebujeme

  • 1 velkou bílou nebo žlutou cibuli
  • 2 velká rajčata
  • 1 malý stroužek česneku
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžici balzamico krému
  • 1 l rajčatové passaty
  • 0,3 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 0,3 l smetany
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
5 minut příprava 20 minut vaření
6 porcí

Příprava tomatové polévky

1. Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibulku a po chvilce přidáme ještě klíčku zbavený česnek.

2. Do základu přidáme nakrájená rajčata a opět restujeme aby se z nich vypařila přebytečná voda, vše osolíme a opepříme.

3. Základ zasypeme 2 lžícemi cukru a naposledy necháme restovat, aby vše dostalo správnou chuť.

4. Zalijeme rajčatovou passatou a vývarem, přivedeme k varu a necháme 10 minut vařit.

5. Vše do hladka rozmixujeme za pomoci mixéru.

6. Nakonec do polévky přidáme smetanu, přidáme překrájenou čerstvou bazalku, lžíci krémového balzamika a případně dochutíme špetkou soli a cukru. Tím je tomatová polévka hotová.

5 tipů na podávání

1. Opečené krutony a parmazán jsou klasikou.

2. Do nakrájené mozzarelly přidejte překrájenou bazalku a smetanu.

3. Na tenko nakrájené Prosciutto dodá na exkluzivitě.

4. Kombinace čerstvé ryby a rajčat nikdy neomrzí.

5. Špenát, grilované papriky, cuketa, vše se hodí.

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.