Flank steak s rajčatovým salátem
Flank steak je jeden z mých nejoblíbenějších steaků vůbec. Maso je křehké a na dobré pánvi ho připravíme doslova za pár minut.
Svěží rajčatový salát
Tento salát je důkazem, že rajčata nemusí být nudná. Stačí jim jen marinovaná šalotka, piniové oříšky a čerstvé bylinky. Během chvilky můžeme připravit dokonalou přílohu k masu.
Jak na dokonalý steak
Perfektně připravený steak vykouzlí nejeden úsměv, především ve společnosti přátel nebo rodiny. Veškeré rady a známé druhy steaků najdete v našem článku Druhy hovězích steaků.
Najdete tam také další informace jak na dokonalý steak či jakou teplotu zvolit. Mezi základní pravidla patří dobrá litinový pánev, očištěné maso nebo to, že se do masa nepíchá.
Steak po ugrilování musí také chvilku odpočinout, což dá prostor dodělat celý pokrm a připravit servírování.
Solit či nesolit
Velmi často potkávám vášnivé diskuze zda steak před grilováním solit či nesolit. Jsem zastáncem názoru, že pokud steak po nasolení připravím do pár hodin, tak jej solím. Výhoda je, že se sůl dostane do celého masa a to je tak dobře ochucené.
Pokud bych steak marinoval den dopředu, tak bych jej nesolil, aby z něho sůl přes noc nevytáhla vodu, čímž by se vytratila šťavnatost.
Temperování masa
Jednou z dalších zásad dobrého steaku je temperování masa. Lze si pod tím představit cokoliv, ale jde jen o to nechat maso nějakou dobu před grilováním v pokojové teplotě. Tato velmi jednoduchá metoda má však na dobrý steak velmi velký dopad.
Temperované maso se lépe propeče a nad teplotou máte větší kontrolu. Temperování má také dopad na na větší křehkost a šťavnatost. Kdybyste maso vkládali na pánev studené, tak vnější okraj přepečete a střed bude nedopečený. V neposlední řadě má temperování dopad na výslednou chuť.
Doba temperování masa je podle velikosti přibližně od 30 do 60 minut.
Potřebujeme
Porce
- 500 g Flank steak
- 500 g Mix rajčat
- 100 g Máslo
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Stroužek česneku
- 10 g Piniové oříšky
- 2 ks Ciabatta
- 50 g Olivový olej
- 10 g Balzamiko ocet
- Pár snítek rozmarýnu
- Pár snítek thajské bazalky
- Pár snítek koriandru
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.