fbpx

Polévka Tom Gha Kai

Pokud máte rádi asijskou kuchyni jako já, tak jste pravděpodobně narazili na thajskou polévku Tom Gha Kai. Její název doslova znamená polévka s vařeným kuřecím masem a galangalem. Jednotlivá slova znamenají: Tom - vařit, Gha - galangal, Kai - kuře.

Já jsem si recept na tuto polévku doslova zamiloval. Její příprava zabere maximálně 15 až 20 minut a její chuť je velmi autentická.

Galangal

Galangal je kořen podobný zázvoru a pro polévku je to jedna z hlavních ingrediencí. Ale nebojte, lze koupit kdekoliv. Do polévky lze použít dvěma způsoby: nakrájet najemno nebo na kolečka, které je ale poté nutné z polévky vyndat, jelikož zůstanou příliš tuhá.

Další variace polévky

Ačkoli tradiční recept na Tom Kha Gai je s kuřecím masem, existují různé další oblíbené variace. Například Tom Kha Goong (s krevetami) nebo Tom Kha Het (vegetariánská verze s houbami).

Něco pro zdraví

Pokud hledáte polévku, který vás vytáhne z nachlazení, tak je to právě polévka Tom Gha Kai, která obsahuje řadu tělu prospěšných surovin jako je kuřecí vývar, galangal, citrónová tráva a koriandr. Tyto suroviny jsou známy svými zdravotními přínosy (galangal a citrónová tráva mají protizánětlivé vlastnosti). Kuřecí maso je pro změnu dobrým zdrojem bílkovin.

Vývar je základ

Tato polévka nejde udělat bez poctivého vývaru, který můžete koupit nebo si ho z kuřete připravit. Nebojte si využít celé kuře. Jak na to najdete v našem článku Jak pracovat s kuřetem, kde najdete další tipy a rady.

Potřebujeme

Porce

  • 0.5 l Drůbeží vývar
  • 0.4 l Kokosové mléko
  • 800 g Kuřecí prsa
  • 200 g Rýžové nudle
  • 5 g Galangal
  • 5 g Zázvor
  • 12 g Šalotka
  • 2 ks Limety
  • 20 g Citronová tráva
  • 5 g Třtinový cukr
  • 200 g Cherry rajčata
  • 1 ks Chilli paprička
  • 20 ml Rybí omáčka
  • Svazek čerstvého koriandru

Na dokončení

  • 1 ks Červená cibule
  • 1 ks Mrkev
  • 1 lžička Chilli olej
20 minut příprava
4
vytisknout
recept

Bude se hodit

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.