fbpx

Domácí vafle s vejcem Benedikt

Recept na domácí vafle a vejce Benedikt dostane každého, komu ho připravíte. Kombinace křupavé vafle, sametové holandské omáčky, slaniny a vejce je prostě skvělá. Příprava domácích vaflí je navíc jednoduchá a rychlá. Příprava holandské omáčky se může zdát jako věda, ale nebojte, zvládne ji i začátečník.

Na recept potřebujeme

  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 150 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 30 g másla (rozpuštěného)
  • olej na potření vaflovače
  • pár plátků slaniny a pražské šunky

Na holandskou omáčku

  • 2 žloutky
  • 1 lžička vinného octa
  • kůra z 1/2 citronu
  • sůl, pepř
  • 120 g másla (rozpuštěného nebo přepuštěného)

Na ztracené vejce

  • 2 vejce
  • lžíce octa
30 minut příprava
2 porce

Příprava domácí vafle

1. Žloutek prošlehejte s mlékem, moukou, cukrem, solí, a práškem do pečiva. Vytvořte hladké těsto. Zašlehejte máslo.

2. Bílek vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu. Vmíchejte do připraveného těsta. Množství je akorát na 2 kulaté vafle o průměru 15 až 20 centimetrů.

3. Rozpalte vaflovač a potřete ho trochou oleje. Potom do něj nalijte část těsta a nechejte vafli péct 1 až 2 minuty, podle toho, jak moc rozpálený máte vaflovač. Já obvykle mám tak 200 °C. 

 

 

Příprava holandské omáčky a ztraceného vejce

1. Žloutky vyšlehejte nad vodní lázní s octem, citronovou kůrou, solí a pepřem do husté pěny. Mísa se nesmí dotýkat hladiny vody, jinak se vejce srazí! Poté sundejte mísu z vodní lázně a za stálého šlehání přilévejte malým pramínkem teplé máslo, dokud nevznikne omáčka podobná řidší majonéze.

2. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Dejte do ní trochu soli, lžíci octa a vařečkou udělejte vír. Do toho potom vyklepněte vejce a vařte zhruba minutu, aby byl bílek tuhý, ale žloutek stále tekutý. Pokud se vám do tohoto postupu nechce, tak jen uvařte vejce na měkko.

 

 

Servírování

Ztracené vejce položte na vafle a přelijte ho holandskou omáčkou. Přidejte šunku a vše nakonec ozdobte do křupava opečenou slaninou. Případně ještě vše posypejte pažitkou a přidejte trochu zeleniny.

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.