fbpx

Bulky se sušenými rajčaty, olivami a bylinkovým máslem

Tyto bulky vznikly celkem náhodou. Měl jsem v chladničce ještě zbytek oliv a sušených rajčat a jelikož to bylo skoro poslední co tam bylo, nebylo moc na výběr co připravit k večeři. Když jsem tak ještě procházel police, kde máte suché potraviny, náhodou na mě vypadla silikonová forma. A tak vlastně vznikl tento recept. Rajčata a olivy dávám často do Ciabatty, takže vím, jak dokáží pečivo skvěle ochutit. Původně to neměl být ani recept na blog, každopádně mi zachutnaly natolik, že jsem se rozhodl je ještě nafotit a hodit sem.

Na recept potřebujeme

  • 300 g chlebové žitné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 350 ml teplé vody
  • 8 g soli
  • 40 g černých oliv
  • 4 plátky sušených rajčat
  • 1 lžičku vinného nebo jablečného octa
  • 5 g instatního droždí

na bylinkové máslo:

  • 400 g másla
  • svazek čerstvých bylinek ( petřžel, tymián, rozmarýn, šalvej, oregano aj.)
  • kůru z jednoho citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
40 minut příprava 25M vaření

Příprava bulek se sušenými rajčaty a olivami

1. Obě mouky, sůl, teplou vodu, instantní droždí a vinný ocet vypracujeme v kuchyňském robotu v hladké těsto, které bude nepatrně lepit.

2. Přidáme olivy a sušená rajčata a necháme ještě v robotu chvíli zapracovat.

3. Těsto necháme na teplém místě 60 minut vykynout a poté jej rozdělíme na stejné kusy po 100 g.

4. Vytvarujeme malé bochánky, které přendáme formy a necháme dalších 60 minut kynout. Doba kynutí je doopravdy důležitá a těsto by mělo ještě minimláně o třetinu až polovinu zvětšit svůj objem.

5. Bulky pečeme v troubě přibližně 25 minut na 160°C.

 

Bylinkové máslo

 

Příprava bylinkového másla

1. Na bylinkové máslo vyndáme několik hodin před přípravou máslo z chladničky.

2. Změklé máslo přemístíme do kuchyňského robotu a začneme šlehat.

3. Jakmile máslo zdvojnásobí svůj objem, přidáme citronovou kůru, nasekané čerstvé bylinky, osolíme a opepříme. Vše ještě promícháme.

4. Pomocí potravinové fólie zabalíme do válečku, stáhneme konce a necháme v chladničce zpět zatuhnout.

5. Až budeme máslo krájet, krájejte ho s fólií. Máslo bude krásně držet a nebude se lámat. Fólii sundáme až po nakrájení koleček.

 

Pečené bulky s olivy

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.