Domácí italská ciabatta
Ciabatta, neboli “čabata”. Jistě se s tímto pečivem setkal snad každý, křupavé na povrchu, měkké a vláčné uprostřed. Dalším typickým znakem jsou velké bubliny, které dělají toto pečivo nezaměnitelné. Zároveň se však jedná o poměrně náročné těsto na přípravu, pro začátečníky zabere tařka půl dne, výsledek ale stojí za to.
Tento základní recept lze ještě vylepšit o další chuť, jako jsou například houby, bazalka, karamelizová cibulka, sýr nebo sušená rajčata. Je možné, že jste se setkali také s receptem, který obsahoval starter s názvem Biga. Jde ale o stejný starter v mém receptu, jen s jiným poměrem mouky a vody. Ve výsledku je vždy finální poměr surovin stejný.
Potřebujeme
Porce
Na Poliš
- 325 g Hladká mouka
- 340 ml Voda
- 10 g Instantní droždí
Na Ciabattu
- 650 g Poliš
- 375 g Chlebová mouka
- 5 g Instatní droždí
- 200 ml Vlažné plnotučné mléko
- 15 g Sůl
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.