fbpx

Buchtičky s vanilkovým krémem

Buchtičky s vanilkovým krémem je tradiční český dezert, který má v české kuchyni dlouhou a bohatou historii. Milují ho doslova veškeré generace a lze podávat jako dezert i jako hlavní jídlo.

Buchtičky jsou upečené z kynutého těsta, které lze využít například i na buchty. Rozdíl je jen v množství cukru, které je v našem receptu menší.

Vanilkový krém

Slyšeli jste někdy o Crème Anglaise? Jedná se o tekutý a hedvábně hladký vanilkový krém, který v našem receptu doplňuje buchtičky. Jeho konzistence je dostatečně tekutá, ale zároveň dostatečně hustá na to, aby pokryla lžíci a obalila buchtičky.

Tento krém se používá po celém světě do mnoha receptů a jeho příprava je velice jednoduchá. Připravuje se ze zavařeného mléka nebo smetany s vanilkou, které se následně smíchá s rozšlehanými žloutky a cukrem. Tato směs se pak vaří na mírném ohni za neustálého míchání, dokud krém nezhoustne dostatečně na to, aby pokryl zadní stranu lžíce. Obvykle na to stačí pár vteřin. Důležité je, aby se krém nevařil příliš dlouho, jinak by došlo ke sražení žloutků.

Jaké ovoce?

V našem receptu najdete maliny, ostružiny a borůvky. Můžete je však vyměnit například za jahody či jakékoliv další bobulovité ovoce. K vanilkovému krému se hodí naprosto vše.

Pár tipů na úvod

Příprava dokonalých buchtiček vyžaduje trpělivost a pečlivost. Zde je několik tipů, které vám pomohou dosáhnout skvělého výsledku:

  1. Těsto na buchtičky nechte dostatečně vykynout na teplém místě. Jedině tak budou nadýchané jako obláčky.
  2. Při formování buchtiček buďte jemní. Těsto neválejte a netlačte na něj.
  3. Buchtičky vkládejte do rozehřáté trouby a nejlépe na dně s pekáčkem vody.
  4. Do vanilkového krému použijte kvalitní tmavý rum. Nepoužívejte rumovou tresť ani jiné náhražky.
  5. Zavařenou smetanu s vanilkou nechte alespoň 10 minut odležet. Krém poté bude více chutnat po vanilce
  6. Uvařený krém přeceďte přes jemný cedník, aby byl sametově hladký a bez hrudek.

Potřebujeme

Porce

Buchtičky

  • 250 g Hladká mouka
  • 250 g Polohrubá mouka
  • 30 g Olej
  • 100 g Cukr
  • 45 g Droždí
  • 250 ml Mléko
  • 2 ks Žloutky
  • 100 g Sádlo
  • 100 g Mix malin, borůvek a ostružin
  • Kůra z jednoho citronu

Vanilkový krém

  • 500 ml Smetana 33%
  • 6 ks Žloutky
  • 60 g Cukr
  • 25 ml Tmavý rum

Mohlo by se hodit

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.