Jarní závitky s arašídovou hoisin omáčkou
Recept na jarní závitky je super jednoduchý na přípravu a pokud hledáte lehké a zdravé zeleninové jídlo, jsou závitky skvělou volbou. U nás doma je naprosto milujeme.
Jsou plněné rýžovými nudlemi, ledovým salátem, mrkví, mangem, okurkou a další zeleninou. Vše podtrhuje vůně čerstvých bylinek - máty, thajské bazalky a koriandru.
Co jsou jarní závitky?
Jarní závitky, ve vietnamštině nazývané „Gỏi Cuốn“, jsou rolky z rýžového papíru plněné rýžovými nudlemi, čerstvými bylinkami a řadou dalších surovin. Je to velmi oblíbené jídlo ve Vietnamu, které tam najdete naprosto všude.
Bez omáčky to nejde
Závitek si bez omáčky už nedovedu představit. Vyzkoušel jsem jich už pěknou řadu a nejraději mám tuto arašídovou omáčku. Pokud by se vám nezamlouvala či arašídy nemůžete, můžete využít například Teriyaky omáčku, kterou máme také zde na blogu nebo je podávat jen s Hoisin omáčkou, kterou často vidím v pražských bistrech.
Trochu Hoisin omáčky přijde i do tohoto receptu. Použil jsem koupenou variantu a obecně myslím, že to na chuti ani trochu neubralo. Spíše naopak.
Jak na balení závitku
Aby závitek pevně držel a byl pořádně utažený, chce trochu cviku, ale věřím, že to po pár pokusech hravě zvládnete. Nejdůležitější je rýžový papír nechat pořádně namočit a chvilku vyčkat, než zcela změkne.
Mně nejvíce vyhovuje nejdříve přehnout strany tak, aby se vzájemně překrývaly. Papír poměrně lepí a při zarolování už tak závitek dobře drží. Také je potřeba také myslet na to, aby zeleninové hranolky nebyly příliš velké (závitek se pak špatně balí a zelenina se po stranách dostává ven).
Potřebujeme
Porce
- 24 ks Rýžový papír
- 80 g Rýžové nudle
- 1 ks Ledový salát
- 120 g Mrkev
- 160 g Paprika
- 50 g Červená cibule
- 300 g Salátová okurka
- 240 g Mango
- 120 g Červené zelí
- Špetka cukru
- Špetka soli
- Svazek thajské bazalky
- Svazek koriandru
- Svazek máty
Arašídová omáčka
- 100 g Arašídové máslo
- 80 g Voda
- 50 g Hoisin omáčka
- 8 g Třtinový cukr
- 8 g Tmavá sojová omáčka
- Pár kapek rybí omáčky
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.