fbpx

Žampionový krém

Žampionový krém má několik výhod, je opravdu rychlý a na přípravu vám stačí přibližně 20 až 30 minut. Než se uvaří brambory, tak je polévka hotová. Žampiony jsou zároveň dostupné po celý rok. Přesto, pokud budete mít čerstvé houby z lesa, můžete je vyměnit za polovinu žampionů.

V neposlední řadě se jedná o levné suroviny. I přes nízké náklady, však krém na talíři může působit jako pokrm z vyhlášené francouzské restaurace.

Je to také polévka, která vás zahřeje a v kombinaci s bramborami a pošírovaným vejcem také zasytí. Drůbeží vývar, který je součástí receptu, můžete nahradit za hovězí či zeleninový.

Zahuštění polévky

V receptu jsme použili trochu jíšky, ovšem pokud chcete bezlepkovou variantu, jíšku můžete vynechat. Je ale potřeba do polévky přidat alespoň o jednu pětinu více žampiónů a na jednu porci přidat půlku středně velké brambory, která krém skvěle spojí.

Lze nahradit vejce?

Rozhodně ano. Pokud nejste fanouškem pošírovaného vejce, tak jej vyměnte za krutony z jakéhokoliv pečiva. Pečivo stačí jen nakrájet na kostky a na rozpálené pánvi s trochou másla opéct dozlatova. Krém bude vypadat a chutnat stejně famózně jako s vejcem.

Potřebujeme

Porce

  • 1 kg Žampiony (mix)
  • 0.5 l Drůbeží vývar
  • 0.5 l Smetana 30 až 33%
  • 0.5 ks Cibule
  • 8 ks Malé brambory Grenaille
  • Pár snítek kopru na ozdbu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Na jíšku

  • 40 g Máslo
  • 32 g Hladká mouka

Mohlo by se hodit

5 minut příprava 40 minut vaření
4 porce
vytisknout
recept

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.