fbpx

Základní kuřecí vývar

Vývar je jeden z nejdůležitějších receptů v každé kuchyni po celém světě. Pokud chcete vaše kulinářské dovednosti pozvednout na vyšší úroveň, tak začněte u vývaru, který mnoho lidí nahrazuje vodou a to je špatně.

Vývar můžete použít například na oblíbenou asijskou polévku Ramen, do krémových polévek nebo do omáček s kuřecími prsy a smetanou.

Co je základem poctivého vývaru?

Základem každého poctivého vývaru jsou kosti. Můžete použít kosti s masem, jako jsou například krky, záda, křídla a nohy u drůbeže. Vždy doporučujeme koupit celé kuře, které rozbouráte na jednotlivé části a ze zbylého trupu a křídel uděláte vývar.

Dále je základem zelenina jako je mrkev, celer a petržel. Nebojte se přidat i další zeleninu jako je například pastiňák, česnek, pórek a rajčata.

V neposlední řadě jsou potřeba bylinky jako je listová petržel, bobkový list, celý černá pepř a nové koření.

Jak na barvu a intenzitu?

Před samotným vařením, přesněji tažením vývaru, je nezbytné vše dozlatova opéct v troubě. Tedy jak kosti s masem, tak zeleninu. Tento krok dodá vývaru krásně tmavou barvu a silnou chuť.

Jak předejít zakalení vývaru?

Prvním krokem je vše opéct. To je důležité nejen pro intenzitu, ale také tím předejdete zakalení.

Druhým a nezbytným krokem je vývar jen “táhnout”, nikoliv vařit. To znamená, že vývar nebude bublat a teplota se bude pohybovat kolem 90°C.

Třetím krokem je z povrchu hladiny sbírat jakékoliv nečistoty a sražené bílkoviny.

Ideální doba táhnutí

Ideální doba vaření, přesněji řečeno "táhnutí", kuřecího vývaru se obvykle pohybuje mezi 3 až 4 hodinami. Toto časové rozmezí zajišťuje, že z kostí a masa se uvolní dostatek chuti a živin, zejména kolagenu, který přispívá k bohatosti a plnosti vývaru.

Výživové hodnoty

Vývar, zvláště ten připravený z kostí, je bohatý na různé živiny, které mohou mít pozitivní účinky na zdraví. Patří mezi ně například kolagen, který se v horké vodě mění na želatinu a je důležitý pro zdraví kůže, vlasů, nehtů a kloubů.

Ve vývaru dále můžete najít aminokyseliny, které jsou důležité pro různé tělesné funkce včetně podpory imunitního systému a zdraví trávicího traktu či další minerály jako jsou vápník, hořčík, fosfor a draslík.

Pokud hledáte pokrm, který je tělu prospěšný, tak vývar v jakékoliv podobně určitě zařaďte na váš jídelníček.

Ideální využití zbytků v kuchyni

Občas se může stát, že nám v kuchyni zbydou slupky ze zeleniny, natě z bylinek či odřezky z kuřecího masa. V naší kuchyni je nevyhazujeme, ale vše vkládáme do mrazáku do připravených misek. Jakmile jednou za čas přijde na řadu vaření vývaru, tyto zbytky využijeme.

Potřebujeme

Porce

10 porcí

  • 0.8 kg Kuřecí kosti
  • 40 g Mrkev
  • 40 g Celer
  • 40 g Petržel
  • 0.4 ks Cibule
  • 0.4 ks Česnek
  • 0.4 ks Jarní cibulka
  • 0.8 ks Nové koření
  • 1.6 ks Bobkový list
  • Pár snítek čerstvé petržele

Mohlo by se hodit

3 hodiny příprava
10 porcí
vytisknout
recept

Bude se hodit

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.