fbpx

Telecí Ossobuco se šafránovým rissotem

U řezníka shánějte spíše Ossobuco z mléčného telete, které bude jemnější. Toto maso však nebývá v řeznictvích běžně k dostání, proto se raději ptejte v lepších a větších řeznictvích nebo využijte nákup na internetu. Já jsem maso sehnal na objednávku přes kamarády z restaurace. Se šafránem je to takřka stejné a taktéž bych se nebál koupit ho ve specializovaném e-shopu. Recept jsem si oproti originální italské verzi trochu upravil, respektive jsem se ho ani nedržel, jelikož jsem chtěl za každou cenu použít červené víno, které skvěle doplňuje silné masové omáčky. Dále jsem vynechal tradiční Gremolatu, která pochází z Milána, stejně jako šafránové risotto, i tak ale přikládám recept. Pokud vám risotto nepřirostlo k srdci, rozhodně vyzkoušejte Ossobuco s polentou nebo sezónní zeleninou.

Co je vlastně Ossobuco?

V překladu znamená kost s dírou. Jedná se o jemné telecí maso, které je populární především v Itálii, je 2 až 3 cm vysoké a vzhledem k tomu, že se jedná o kližku s kostí, dokáže dát základu velmi silnou chuť. Ve světě je pod tímto názvem známý tradiční italský recept, obsahující bílé víno a rajčata.

Potřebujeme

Porce

  • 36 ks Telecí Ossobuco
  • 300 g Červená cibule
  • 180 g Mrkev
  • 60 g Řapíkatý celer
  • 900 ml Hovězí vývar
  • 600 ml Červené víno
  • 0.6 lžíce Rajčatová pasta
  • Pár větviček bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)

Na risotto

  • 300 g Rýže Arborio
  • 3 ks Šalotka
  • 180 ml Bílé víno
  • 900 ml Zeleninový nebo hovězí vývar
  • 60 g Parmazán
  • 60 g Máslo na dokončení
  • 1 lžíci másla + 1 lžíci olivového oleje na orestování šalotky
  • Sůl
20 minut příprava 2 hodiny vaření
6 porcí
vytisknout
recept

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.