fbpx

Konfitované kachní stehno s karamelizovanou zeleninou

Jestli mám říci jeden recept, který mám z celého podzimu nejradši, tak je to právě konfitované kachní stehno s karamelizovanou zeleninou. Nasládlou chuť mrkve skvěle doplňuje balsamico ocet a společně s kachnou je vše v dokonalé harmonii.

Recept lze samozřejmě připravit kdykoliv v průběhu celého roku, v tuto dobu již ale není k dispozici čerstvá zelenina tak jako v létě, tudíž je konečně prostor pro podobné recepty.

Fialová a barevná mrkev

Co znamená „konfitovat?

Konfitování je pomalé vaření nebo pečení ve vlastním tuku při teplotě 80 až 90°C a mezi další oblíbené konfitované maso patří například vepřové. Timto způsobem se také připravuje tradiční francouzská specialita Rillettes.

Na recept potřebujeme

  • 1 l kachního sádla
  • 4 kachní stehna
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičku hrubozrnné soli
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 větvičku rozmarýnu
  • 1 větvičku tymiánu
  • 1 stroužek česneku

Na omáčku:

  • 1 mrkev
  • 1 červenou cibuli
  • 1 petržel
  • odřezky a kosti z kachny
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • 0,2 l červeného vína
  • 4 cl brandy ( 1 panák)
  • 1 lžíčku másla

Na zeleninu:

  • 2 ks oražové mrkve
  • 2 ks fialové mrkve
  • 2 ks žluté mrkve
  • 1 ks cukety
  • 3 ks červené řepy
  • 5 ks malých brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce třinového cukru
  • 2 lžíce balsamico octa
  • 1 lžíci nasekaných čerstvých bylinek
40 minut příprava 3 hodiny vaření
4 porce

Příprava konfitovaných stehen

1. Přípravou začneme den předem. Kachní stehna nařízneme dokola těsně pod horním kloubem. Maso se tak uvolní a při konfitování se stáhne a kost zůstane holá, což bude na talíři lépe vypadat.

2. Stehna naložíme do hrubozrnné soli, čerstvého rozmarýnu a tymiánu, bobkového listu, černého pepře a stroužku česneku.

3. Druhý den vše zalijeme husím nebo kachním sádlem a necháme na plotně táhnout při teplotě 90°C přibližně 3 až 4 hodiny. Stačí když sádlo jen mírně zabublá, rozhodně by nemělo bublat jako vývar.

4. Stehna je také možné konfitovat v troubě v zapékací míse nebo pekáči, zakryté alobalem, při teplotě 130°C.

5. Jakmile se maso začne pomalu rozpadat, znamená to, že musí ze sádla ven. Necháme chvilku vychladnout a opatrně odstraníme spodní kost. V celém stehně tak zbude jen jedna.

6. Před podáváním rozpálíme troubu na 250°C a společně se zeleninou stehna zapečeme několik minut do křupava.

 

Karamelizovaná zelenina s balzamikem

 

Příprava omáčky

1. Na sádle orestujeme ořezky kachního masa, přídáme na kostky nakrájenou zeleninu a ještě znovu restujeme.

2. Jakmile je zelenina dostatečně hnědá, přilijeme vývar, červené víno a necháme 30 minut povařit.

3. Vše zcedíme a tekutinu svaříme minimálně na jednu třetinu, dokud nemá konzistenci sirupu.

4. Stáhneme z ohně, zašleháme lžičku másla a dochutíme brandy.

 

Konfitovaná kachna stehno

 

Příprava karamelizované zeleniny

1. Červenou řepu oloupeme, překrojíme na půl a 10 minut povaříme ve vodě.

2. Brambory očistíme, umyjeme a taktéž 10 minut předem povaříme.

3. Mrkve umyjeme od hlíny, oloupeme a nakrájíme na hranolky. Mrkve ve vodě jen minutu spaříme, aby nepatrně změkly. Není je ale nutné vařit tak jako řepu a brambory.

4. Zeleninu v pekáči promícháme a přidáme dvě lžíce olivového oleje Extra virgin, dvě lžíce tmavého octa Balsamico, dvě lžíce třtinového cukru a lžíci nasekaných čerstvých bylinek.

5. Zapečeme při teplotě 250°C několik minut, dokud cukr nezkaramelizuje.

 

 

Konfitovaní recept

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.