Mille-feuilles [mil foaje] v překladu znamená tisíc lístků. Jak už sám název napovídá, jedná se o francouzský dezert, který je připraven ze tří vrstev listového těsta a dvou vrstev krému Patisserie. Původ tohoto dezertu není znám, ale první písemná zmínka se objevila už v roce v 16. století v kuchařské knize Françoisa Pierre La Varenne. Samotný dezert nejvíce proslavil Marie-Antoine Carême coby kuchař vyšší francouzské šlechty.
Krém je často nahrazován například šlehačkou či jinými ochucenými krémy, základ receptu je vždy stejný, a to několik plátků listového těsta. Obdobná česká verze tohoto receptu je pravděpodobně známá jako žloutkové řezy.
Do vyšlehaných žloutků přidáme prosátou hladkou mouku.
3.
V rendlíku přivedeme k varu mléko, 100 ml smetany a vanilkový lusk. Jakmile se směs vaří, stáhneme z ohně, vyndáme lusk a část vmícháme do žloutků, které poté přelijeme zpět do rendlíku.
4.
Přivedeme k varu a začneme míchat. Směs necháme několik vteřin kvůli mouce povařit, ale dáváme pozor, aby se žloutky nesrazily. Je potřeba opravdu slabý plamen.
5.
Hotový krém vlijeme do studené mísy a ještě chvilku mícháme metličkou, aby co nejrychleji prochladl.
6.
Do ještě teplého krému zašleháme máslo a vyšlehanou smetanu, kterou jsme připravili z druhých 100 ml.
7.
Přiklopíme potravinářskou fólií, která musí sedět přímo na krému, propícháme a přendáme na několik hodin do chladničky.
Příprava Mille Feuille
8.
Troubu předehřejeme na 220°C. Listové těsto rozválíme na přibližně 1 až 2 mm. Pokud jste v obchodě koupili již hotový plát, ve většině případů není třeba ani více těsto rozvalovat.
9.
Na plech dáme pečící papír, položíme listové těsto a důkladně propícháme vidličkou.
10.
Pečeme přibližně 10 minut, dokud těsto nezezlátne.
Hotové těsto nakrájíme na stejně velké plátky a prokládáme čerstvými malinami a krémem. Nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem.
Další varianty Patisserie krému
Bílá čokoláda – do teplého krému přidáme 150 g bílé čokolády. Krém bude o něco hutnější.
Tímto receptem jsem se nechal inspirovat u Jamieho Olivera. Vždy se mi v jeho pořadech líbilo, jak je vše jednoduché, rychlé a plné všemožných chutí, což je i tento recept na indické kari. V receptu lze nahradit rajčata za jinou zeleninu, ale k čerstvému koriandru, limetce se skvěle hodí. Tento recept si oblíbíte a ode […]
Těstovina nebo luštěnina? I když tomu tvar nenapovídá, kuskus je rozhodně těstovina, která se vyrábí ze semoliny – tvrdé pšenice. Kuskus je typický především pro marockou kuchyni a do našich obchodů se dostává v průmyslové variantě. Tradiční výroba je zdlouhavá a náročná, avšak oproti variantě, kterou známe, není ničím vyjímečná a chutě jsou totožné. V […]
Na těchto skořicových šnecích se mi líbí, jak vždy provoní celý byt skořicí, kolikrát se jejich vůně nese celou ulicí, a to zaručeně způsobí, že nezbyde ani jeden. Jedná se o nejoblíbenější pečivo ve Švédsku, kde se nazývají Kanellbular. Při hledání jiných receptů jistě naleznete několik receptů s fondánovou polevou, tu já vynechám a doporučím […]
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.