fbpx

Francouzské Mille Feuille

Mille-feuilles [mil foaje] v překladu znamená tisíc lístků. Jak už sám název napovídá, jedná se o francouzský dezert, který je připraven ze tří vrstev listového těsta a dvou vrstev krému Patisserie. Původ tohoto dezertu není znám, ale první písemná zmínka se objevila už v roce v 16. století v kuchařské knize Françoisa Pierre La Varenne. Samotný dezert nejvíce proslavil Marie-Antoine Carême coby kuchař vyšší francouzské šlechty.

Krém je často nahrazován například šlehačkou či jinými ochucenými krémy, základ receptu je vždy stejný, a to několik plátků listového těsta. Obdobná česká verze tohoto receptu je pravděpodobně známá jako žloutkové řezy.

Na recept potřebujeme

  • 1 plát listového těsta
  • čerstvé maliny
  • Patisserie krém

Na Pattisseire krém:

  • 120 g žloutků
  • 100 g cukru
  • 400 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 50 hladké mouky
  • 40 g másla
  • 1 ks vanilkové lusku
40 minut příprava 10 minut vaření
6 porcí

Příprava Patisserie krému

1. Žloutky vyšleháme s postupným přidáváním cukru v kuchyňském robotu.

2. Do vyšlehaných žloutků přidáme prosátou hladkou mouku.

3. V rendlíku přivedeme k varu mléko, 100 ml smetany a vanilkový lusk. Jakmile se směs vaří, stáhneme z ohně, vyndáme lusk a část vmícháme do žloutků, které poté přelijeme zpět do rendlíku.

4. Přivedeme k varu a začneme promíchávat. Směs necháme několik vteřin kvůli mouce povařit, ale dáváme pozor, aby se žloutky nesrazily. Je potřeba opravdu slabý plamen.

5. Hotový krém vlijeme do studené mísy a ještě chvilku mícháme metličkou, aby co nejrychleji prochladl.

6. Do ještě teplého krému zašleháme máslo a vyšlehanou smetanu, kterou jsme připravili z druhých 100 ml.

7. Přiklopíme potravinářskou fólií, která musí sedět přímo na krému, propícháme a přendáme na několik hodin do chladničky.

 

Příprava Mille Feuille

Jakmile máme hotový a vychlazený Patisserie krém, můžeme začít s přípravou listového těsta a samotného dezertu.

1. Troubu předehřejeme na 220°C. Listové těsto rozválíme na přibližně 1 až 2 mm. Pokud jste v obchodě koupili již hotový plát, ve většině případů není třeba ani více těsto rozvalovat.

2. Na plech dáme pečící papír, položíme listové těsto a důkladně propícháme vidličkou.

3. Pečeme přibližně 10 minut, dokud těsto nezezlátne.

4. Hotové těsto nakrájíme na stejně velké plátky a prokládáme čerstvými malinami a krémem. Nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem nebo připravíme tradiční fondant z cukru a citronové šťávy.

Další varianty Patisserie krému

  • Bílá čokoláda – do teplého krému přidáme 150 g bílé čokolády. Krém bude o něco hutnější.
  • Espresso – 50 ml mléka nahradíme silným espressem. Espresso skvěle doplňuje karamel.
  • Mascarpone – do studeného krému vmícháme 150 g Mascarpaone.
  • Oříšky – do teplého krému zašleháme lžíci oříškové pasty ( lze použít Nutellu)

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.