fbpx

Steak s pepřovou omáčkou

Steak s pepřovou omáčkou, známý také jako Pfeffer steak, je francouzský pokrm, který si získal popularitu po celém světě. Tento recept se připravuje z kvalitního hovězího masa, nejčastěji z hovězí svíčkové nebo roštěnce.

Klíčovou složkou tohoto receptu je pepřová omáčka, která dodává masu výraznou a pikantní chuť. Používá se směs různých druhů pepře – často zelený, černý a růžový pepř.

Tento pokrm se tradičně podává s přílohou jako jsou pečené brambory, hranolky nebo grilovaná zelenina. Pfeffer steak je ideálním jídlem pro slavnostní večeře, protože kombinuje jednoduchou přípravu s bohatými chutěmi. Na vaše hosty vždy uděláte dojem.

Co znamená Pfeffer steak?

Jak asi tušíte, jedná se v překladu o "pepřový steak" nebo "steak s pepřem". Je to jedno z mála označení, kde se nepoužívá partie svalu jako například Flank steak nebo Rib eye steak, ale způsob přípravy.

Jak na dokonalou pepřovou omáčku?

Kouzlo dokonalé pepřové omáčky spočívá v několika drobnostech. Jako základ požívám demi-glace, což je zredukovaný vývar z hovězích kostí a zeleniny. Demi-glace dodá pepřové omáčce silný základ, který se následně zjemní smetanou a máslem. Koupit ho můžete například od mé oblíbené značky Konečně vývar.

Dalším a základním prvkem omáčky je pepř. Nejraději kombinuji nakládaný zelený pepř a Kampotský černý pepř. Oba tyto druhy dodají omáčce správnou chuť.

V neposlední řadě celou chuť omáčky dokreslí pár kapek brandy.

Jak na perfektní steak?

Veškeré rady a známé druhy steaků najdete v našem článku Druhy hovězích steaků. Soustřeďte se na přípravu, dobrou litinovou pánev, správnou teplotu a dostatečné odležení po upečení steaku.

Pokud si na přípravu steaku nevěříte, mohla by pro vás být vhodná příprava metodou Sous-vide. Jedná o vaření ve vakuu a informace o této metodě společně s dalšími rady najdete v článku Steaky a sous-vide vaření.

Potřebujeme

Porce

  • 500 g Steak z hovězí svíčkové
  • 120 g Čerstvé fazolky
  • 20 g Slanina
  • pár kapek oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na pepřovou omáčku

  • 60 g Máslo
  • 200 g Demi-glace
  • 200 g Smetana
  • 40 g Nakládaný pepř
  • 2 lžíce Brandy
  • čerstvě mletý pepř

Konfitovaný česnek

  • 1 ks Hlava česneku
  • 160 g Olivový olej
  • větvička rozmarýnu

Mohlo by se hodit

60 minut příprava
vytisknout
recept

Bude se hodit

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.