Řecký salát se sýrem Feta
Řecký salát s Feta sýrem zná asi každý a mezi našimi recepty má zasloužené místo. U nás v kuchyni ho mají všichni rádi. Jeho příprava je jednoduchá, ovšem aby chutnal skvěle, je potřeba vybrat správnou zeleninu, protože její chuť určuje dokonalý výsledek.
Nejlepší je v létě, kdy je zelenina na vrcholu a ať rajčata nebo okurka jsou plné chuti. Před přípravou také nechte zeleninu 2 až 3 hodiny mimo chladničku v pokojové teplotě. Takto zelenina chutné lépe, než když je studená z chladničky.
Do našeho řeckého salátu jsme přidali klasickou velkou salátovou okurku, ale když přes léto seženete malé křupavé okurky, bude salát naprosto dokonalý. Stejně tak, pokud se vám povede sehnat různé druhy rajčat, kterými ohromíte vaše hosty.
Řecké olivy Kalamata vše doslova podtrhnou. Tyto olivy jsou vyhlášené zejména pro svojí chuť, kterou získávají při dozrávání přímo na stromě olivovníku. Oproti běžným olivám si lze všimnout, že nejsou stejně barevné, což je právě důsledek přírodního zrání. Svůj název získaly díky oblasti Kalamata, která leží na jihu Peloponésu v Řecku.
S čím salát podávat?
Tento Řecký salát můžete podávat jako přílohu téměř ke všem svým letním oblíbeným pokrmům, jako je grilované kuře nebo grilovaná ryba. Je skvělý s opečeným pečivem, jako je bageta nebo pita chléb.
Nemáte rádi cibuli?
Zkuste variantu, kdy ji na měsíčky nakrájíte den předem a naložíte do rozvaru vody, vinného octa a cukru v poměru 1:1:1. Cibule změkne a dostane úplně jinou chuť.
Potřebujeme
Porce
- 200 g Rajčata
- 200 g Salátová okurka
- 200 g Paprika
- 100 g Sýr Feta
- 50 g Olivy Kalamata
- 1 ks Červená cibule
- Rukola na ozdobu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Na zálivku
- 4 polévkové lžíce Olivový olej
- 0.5 čajové lžičky Sušené oregáno
- 0.5 čajové lžičky Citronová šťáva
- 0.5 čajové lžičky Červený vinný ocet
- Čerstvě mletý černý pepř
Na doplnění
- Jakákoliv bageta nebo řecký Pita chléb
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.