fbpx

Krémová batátová polévka

Tuto polévku prostě miluji. Veškeré chutě jsou dokonale vyvážené: Sladké batáty, kyselost z limetek, exotická chuť kokosového mléka a rajčata, která receptu dodají svěží nádech. Kdo se neobejde bez chilli papričky, může jí do receptu doplnit. Rozhodně tím nic nezkazí.

Tato batátová polévka se nezahušťuje. O její krémovou konzistenci se skvěle postarají batáty. Pokud se vám recept líbí a zrovna sladké brambory neseženete, můžete je nahradit dýní. Bude to taky dobře fungovat.

Na recept potřebujeme

  • 500 g batátů
  • 2 bílé cibule (120 g)
  • 2 mrkve (100 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l kokosového mléka
  • 0,5 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 1 lžíci kari (15 g)
  • 1 lžičku cukru (15 g)
  • 2 limety
  • 2 velká rajčata
  • 2 jarní cibulky
  • sůl
  • černý sezam na ozdobu
  • klíčky na ozdobu
  • pár kapek sezamového oleje
  • libovolné pečivo na krutony
5 minut příprava 25 minut vaření
6 porcí

Příprava batátové polévky

1. Batáty oloupeme a překrájíme na kostky. Stejně tak připravíme cibuli a mrkev. Snažíme se, aby nakrájené kostky byly přibližně stejně velké. Batáty a mrkev se budou vařit přibližně stejnou dobu.

2. Vše dáme do hrnce a na pár kapkách oleje začneme restovat, dokud suroviny nebudou měkké. To bude trvat přibližně 5 minut. Tmavá barva je pro tuto polévku nežádoucí, proto dobu restování nepřekračujte. Je však potřeba mít větší hrnec. Pokud byste měli menší, zvyšte dobu restování na 10 minut.

3. Přidáme lžíci cukru, který necháme zkaramelizovat, poté přidáme kari, které jen promícháme a zalijeme vývarem. Kari stačí opravdu jen promíchat. Kdybychom jej dlouho restovali, mohlo by v polévce zhořknout.

4. Necháme 20 minut vařit, dokud batáty nebudou úplně měkké. Poté přilijeme kokosové mléko, překrájené jedno rajče a necháme ještě 2 minuty vařit.

5. Vše dohladka rozmixujeme, osolíme a přidáme šťávu ze dvou limetek. Batáty jsou sladké brambory a kyselost polévku skvěle vyváží.

6. Polévku ještě chvilku povaříme a dle chuti osolíme.

7. Těsně před podáváním na másle osmažíme na kostičky nakrájené pečivo, druhé rajče nakrájíme na kostičky (také zbavíme dužiny, kterou můžeme přidat do polévky) a jarní cibulku nakrájíme na slabá kolečka.

8. Polévku na talíři ozdobíme a přidáme klíčky a pár kapek sezamového oleje.

 

Přejeme dobrou chuť :). Ochutnejte i další lehké polévky z kuchyně Denis Henry.

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.