fbpx

Italské risotto s rajčaty a cuketou

Já a risotto prostě patříme k sobě. Láska na celý život. Krémová konzistence, chuť po vínu, parmazánu a máslu: to je to, co mám na risottu rád. Není to tak první ani poslední recept na italské risotto na blogu. Tentokrát jsem zvolil o něco odvážnější postup, ale vyplatilo se. Rajčatové risotto není vidět tak často, jako například risotto s chřestem či hráškem, ale je to škoda. Chutná vážně dobře.

Část vývaru jsem nahradil rajčatovou omáčkou, kterou jsem použil přímo do základu. Rýže nasaje všechnu tekutinu, a zůstane tak plná chuť rajčat. Pak už je to klasika, víno, máslo a parmazán. Možná se zdá příprava risotta složitá, ale věřte tomu, že jakmile risotto jednou/dvakrát uvaříte, dostanete to do ruky a další varianty už budou naprostou hračkou.

Na recept potřebujeme

    Na rajčatovou omáčku

    • 1 cibule
    • 300 g rajčat v plechovce
    • 200 ml vývaru
    • 100 ml smetany
    • lžíce cukru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • čerstvá bazalka

    Na risotto

    • 500 g rýže Arborio
    • 500 g rajčatové omáčky
    • 400 ml drůbežího vývaru
    • 200 ml vína
    • 200 g rajčat
    • 70 g parmazánu
    • 70 g másla
    • 1 cuketu
    • sůl
    10 minut příprava 40 minut vaření
    6 porcí

    Ještě než začnete

    1. Opakování je matka moudrosti. Základní recept na risotto tvoří kulatozrnná rýže (já mám nejradši druh Arborio, které je oproti Carnaroli dostupnější), šalotka, vývar, parmazán a máslo. Nezapomeňte, že by rýže měla být uvařená al dente, tedy na skus. Risotto ještě lehce dojde i po tom, jakmile ho slijete z pánve. 

    2. Do risotta, až na výjimečné případy, nepatří smetana. Krémovou konzistenci dodá risottu škrob z rýže a kombinace vývaru, másla a parmazánu. Vývar používám různý, podle zvoleného receptu. Nejčastěji ale beru drůbeží, který mám vždy v mrazáku. Jednou za čas ho udělám dva hrnce a pak postupně odebírám například i do polévek. 

    3. Vývar si před vařením risotta vždy ohřejte. Přidává se postupně a pokud by byl studený, rýže se nebude vařit a výrazně to ovlivní výslednou konzistenci.

     

    Příprava rajčatové omáčky

    1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a jakmile změkne, přidáme lžíci cukru. Ten necháme s cibulí lehce zkaramelizovat.

    2. Přidáme rajčata z plechovky, vývar a smetanu. Společně necháme zavařit.

    3. Necháme 2 až 3 minuty povařit, přidáme čerstvou bazalku, trochu soli a vše rozmixujeme pomocí mixéru.

    4. Nakonec vše dochutíme solí. Pokud se zdá omáčka lehce kyselá, můžeme přidat ještě trochu cukru.

     

    Příprava italského risotta

    2. V hluboké nepřilnavé pánvi, na troše másla a olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou šalotku. Zlatavá barva je nežádoucí, tak ji stačí jen zpěnit.

    3. Přidáme rýži Arborio a ještě chvíli na sucho restujeme. Jakmile začne být průhledná a lesklá, to trvá přibližně 3 až 4 minuty, tak přilijeme bíle víno, které necháme odpařit.

    5. Poté přidáme rajčatovou omáčku a postupně přiléváme horký drůbeží vývar, ideálně tak po jedné naběračce, kterou necháme vždy zredukovat. Rýže postupně vše nasaje.

    6. Jakmile je rýže al dente, což bude trvat přibližně 10 až 15 minut, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a ještě minutu povaříme.

    7. Stáhneme z ohně, vmícháme parmazán, máslo a případně dosolíme dle chuti.

    8. Naservírujeme na talíř, zakápneme olivovým olejem, ozdobíme na sucho opečenými rajčaty a nakonec přidáme parmazán.

     

    Až vás popadne zase chuť, zkuste i další lehká risotta z kuchyně Denis Henry.

    Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

    Napište komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.