Karamelová bábovka
Pokud hledáte vláčnou a nadýchanou bábovku s netradiční chutí, tak je recept na karamelovou bábovku jasná volba. Její příprava je jednoduchá a pochutná si naprosto každý.
Pokud pečete bábovku poprvé nebo nemáte tolik zkušeností, koukněte se na tipy, jak upéct dokonalou bábovku od našeho kuchaře Ondry.
Potřebujeme
Porce
- 300 g Polohrubá mouka
- 200 g Cukr krupice
- 150 g Polotučný tvaroh
- 50 g Máslo
- 250 ml Smetana 30%
- 3 ks Vejce
- 1 ks Kypřící prášek
- 1 ks Vanilkový lusk
- Špetka soli
Mohlo by se hodit
Příprava bábovky
Cukr nasypejte do širokého hrnce nebo pánve a setřeste do rovnoměrné vrstvy. Zahřívejte, dokud se z cukru neutvoří karamel. Pokud uvidíte, že někde začíná karamel více hnědnout a někde se naopak cukr rozpouští pomalu, hrncem prokružte a vraťte na sporák.
Až zkaramelizuje všechen cukr, vlijte do něj smetanu a pozvolna vařte, dokud se karamel zcela nerozpustí.
Do karamelu vmíchejte máslo a nechte rozplynout. Karamel nechte trochu zchladnout, aby se nesrazila vejce v dalším kroku.
V míse prošlehejte tvaroh se zrníčky z vanilky a Pomalu přilévejte karamel a dál šlehejte.
K tvarohu přidejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a důkladně promíchejte
Do mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a důkladně promíchejte.
Těstem naplňte vymazanou a vysypanou bábovkovou formu. Pečte při 180 °C 40 – 50 minut.
Tip na podávání
Bábovku můžete doplnit čerstvou šlehačkou, která se skvěle hodí ke karamelu a vanilce, nebo ji podávat jen tak ke kávě či čaji.
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.