Italské Tiramisu
Italové jsou proslulí svou vášní pro dobré espresso a tak ne náhodou vznikl tento recept právě v Itálii. Na začátek musím zmínit, proč se tento dezert jmenuje právě Tiramisu. Toto slovo vzniko z italského výrazu "tirami su", což ve volném překladu znamená “rozvesel mě”, a doslova “vytáhni mě”, “nebo zvedni mě”. A to rozhodně není náhoda, protože neznám ledničku, ve které by Tiramisu vydrželo déle jak 24 hodin. Většinou je pryč dřív, než stihne ztuhnout a piškoty do sebe pořádně natáhnout chuť espressa.
Existuje mnoho alternativ jak Tiramisu připravit, ale podle Italů je správně ta, která obsahuje Mascarpone, žloutky, italské piškoty Savoiardi a silné espresso, a já rozhodně musím souhlasit. V receptu ještě nesmí chybět kapka alkoholu, který chuť ještě vytáhne. Nejraději používám Marsalu, což je likérové víno a když je ve spíži trocha tmavého rumu, přidám pár kapek do espressa . Často se v receptech zapomínají žloutky, ale podle mne to jsou právě ony, které dělají Tiramisu dokonalé.
Potřebujeme
Porce
- 300 g Cukrářské piškoty
- 400 g Mascarpone
- 240 g Smetana ke šlehání
- 100 g Cukr
- 4 ks Žloutek
- 4 lžíce Marsala
- 1 ks Vanilkový lusk
- 200 ml Espresso
- Kakao na posypání
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.
Tiramisu jedině se žloutky, jinak to není ono. Oceňuji, že zde jsou. Fajnový a originální recept s velkým R.