fbpx

Hráškový krém se slaninou a pečenou paprikou

Tak jako u většiny polévek, příprava začíná poctivým domácím vývarem. U nás vývar děláme ve velkém množství, které zmrazíme po několika porcích. Vždy tak máme domácí vývar po ruce.

Na recept potřebujeme

  • 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 800 g hrášku
  • 300 ml smetany
  • 1/2 citrónu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g zakysané smetany
  • 200 g slaniny
  • 2 ks červené papriky
10 minut příprava 20 minut vaření
6 porcí

Příprava hráškového krému

1. Na hráškový krém najemno nakrájíme šalotku, kterou přendáme do hrnce a začneme restovat. Pro pokrmy, kde stačí šalotku jen zesklovatět, používám máslo s kapkou rostlinného oleje.

2. Jakmile šalotka zesklovatí přidáme mražený hrášek, osolíme, opepříme a zalejeme vývarem. Přivedeme k varu.

3. Polévku nevaříme příliš dlouho, aby hrášek nepřišel o krásně zelenou barvu. Bohatě postačí dvě minuty.

4. Stáhneme z ohně a tyčovým nebo stolním mixérem rozmixujeme polévku do hladka. Propasírujeme přes síto a přelijeme zpět do hrnce. Přidáme smetanu, případně dochutíme a minutku ještě povaříme. Nakonec zakápneme šťávou z jednoho citronu.

5. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a opečeme společně s pečenými papriky. Podrobnější postup jak na papriky, naleznete na této stránce.

6. Polévku můžeme podávat a doplníme ještě o zakysanou smetanu a pár kapek olivového oleje.

 

Hráškový krém se smetanou recept

 

S čím hráškový krém ještě podávat

Výhodou hráškového krému je to, že lze podávat s čímkoliv. Velice oblíbená je také varianta se zastřeným vajíčkem a plátky lososa. Dále se sýrem ricotta nebo s cibulkou a krutonky.

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.