fbpx

Domácí koláče s tvarohem a borůvkami

Koláče jsou jedním z nejznámějších českých dezertů. Většinou jsou plněné jen jednou náplní nebo třeba kombinací máku, tvarohu a povidel. Další zajímavá směs je ale i tvaroh s různým ovocem. V tomto receptu jsem na koláče použil borůvky, ale stejně tak dobré by byly třeba s meruňkami nebo jablky a mandlovou drobenkou.

Na recept potřebujeme

    Na těsto

    • 20g droždí
    • lžička hladké mouky
    • lžička cukru
    • lžíce mléka
    • 450g hladké mouky
    • 75g cukru
    • 1 vejce
    • 200ml teplého mléka
    • 1/2 lžičky soli
    • 30g rozpuštěného másla

    Na tvarohovou náplň

    • 250g měkkého tvarohu (baleného jako máslo, ne vaničkového - lépe se upeče)
    • 1 vejce
    • 75g cukru
    • vejce na potření
    • Na borůvkovou náplň
    • 150g borůvek
    • 50g cukru
    • lžičku škrobu

    Na drobenku

    • 100g polohrubé mouky
    • 30g cukru
    • 30g másla
    2 hodiny příprava
    10 porcí

    Příprava drobenky

    1. Mouku v míse smícháme s cukrem a máslem a rukama uhněteme tak, než vznikne sypká směs. Tím vytvoříme drobenku, kterou posypeme připravené koláče.

     

    Příprava koláčů s tvarohem

    1. Droždí rozmícháme s moukou a cukrem v lžíci mléka a necháme 10 minut kynout. Potom přidáme mouku, cukr, vejce, mléko a sůl. Začneme hníst na nízkou rychlost a až vznikne hladké těsto, přidáme máslo a hněteme na vysokou rychlost 5 minut, dokud nevznikne hladké a pružné těsto.

    2. Těsto poprášíme moukou a dáme kynout na 40 minut na teplé místo.

    3. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 kusů a z každého uděláme bochánek. Ty potom necháme 5 až 10 minut odpočinout, aby se s těstem lépe pracovalo a znovu od prvního začneme od středu roztahovat tak, aby vznikl tenký podklad a vysoké kraje.

    4. Tvaroh prošleháme s vejcem a cukrem. Hotovou náplň rozdělíme do koláčů a kraje potřeme rozšlehaným vejcem.

    5. Borůvky promícháme s cukrem a škrobem a rozdělíme je na koláče.

    6. Nakonec koláče zasypeme drobenkou. Tvaroh s borůvkami část drobenky rozpustí, tak s ní nešetřete a koláče úplně zasypte

    7. Rozpálíme troubu na 190°C.

    8. Připravené koláče necháme 5 až 10 minut odpočinout.

    9. Koláče pečeme je v rozehřáté troubě 10 až 15 minut, dokud nebudou mít tmavě hnědou kůrku. Hotové je můžeme buď hned po vychladnutí podávat, anebo ještě posypat moučkovým cukrem.

     

    Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

    Napište komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.