fbpx

Domácí citronové tartaletky

Citronové tartaletky představují tradiční český dezert. Vychází z francouzské kuchyně, kde se pyšný názvem Tartalette Au Lemon Curd. Jde o košíček plněný citronovým krémem, který úžasně podtrhne sníh z bílků, odborně zvaný jako Meringue. Pokud tento recept vyzkoušíte, můžeme vám zaručit, že si jej oblíbí celá rodina. Hodí se i jako sladká tečka při významné události.

Na recept potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 130 g změklého másla
  • kůra z 1/2 citronu

Na citronový krém

  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 175 g cukru
  • šťáva ze 3 citronů
  • 110 g másla

Na sníh z bílků

  • 3 bílky
  • 150 g cukru

Na ozdobu

  • griliáš
  • kandované citrony/pomeranče
2 hodiny příprava
8 porcí

Recept na citronový krém (Lemon Curd)

1. Vejce, žloutek, cukr a citronovou šťávu dáme do mísy nad vodní lázeň. Lehce šleháme zhruba 10 až 15 minut, dokud nebude mít směs konzistenci hustého pudinku.

2. Poté směs stáhneme z vodní lázně a zašleháme studené máslo. Hotovou náplň zakryjeme folií a dáme na chvíli do lednice, aby vychladla.

 

 

Příprava tartaletek

1. V kuchyňském robotu smícháme mouku, cukr, žloutky, máslo a citronovou kůru. Jakmile se všechny ingredience spojí, ihned ho zase vypneme. U lineckého těsta je totiž důležité, abyste ho nemíchali příliš dlouho. Těsto ještě můžeme dopracovat v ruce.

2. Hotové těsto dáme na 20 minut odpočinout do lednice. Bude se s ním poté lépe pracovat.

3. Odpočinuté těsto rozválíme na plát tlustý zhruba 3 až 4 milimetry a vykrojíme z něj o něco větší kruhy, než jsou formičky. Těsto dáme do formiček, vidličkou uděláme dospod několik dírek a formy přendáme na 20 až 30 minut do mrazáku (do mrazáku je dáme proto, aby se potom těsto v troubě neroztékalo).

4. Pak na každou tartaletku dáme kus pečicího papíru a zasypeme je keramickými kuličkami, aby se nenafukovaly a nezmenšovaly tak prostor pro náplň.

4. Předehřejeme troubu na 190 °C.

5. Připravené tartaletky pečeme 10 minut s kuličkami. Ty pak i s papírem odstraníme a dopečeme je ještě 5 minut dozlatova.

6. Upečené tartaletky necháme vychladnout a lehce je vyklepneme do dlaně.

 

 

Příprava bílků a zdobení

1. Tartaletky naplníme citronovou náplní a ještě je necháme přibližně 30 minut v lednici zatuhnout.

2. Bílky smícháme s cukrem a nad vodní lázní směs zahřejeme na 70 °C. Potom směs ihned přendáme do robota a vyšleháme pevný sníh. Trvá to zhruba 4 až 5 minut.

9. Vychlazené tartaletky ozdobíne sněhem, opálíme cukrářskou pistolí, posypeme griliášem a podáváme s kandovaným ovocem.

 

 

Tip na závěr: V létě můžeme nahradit sníh čerstvým ovocem, jako jsou například jahody, ostružiny či maliny, které se k citronovému krému skvěle hodí.

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

  1. Výborné, lehké, nadýchané, zvládla jsem i já jako začátečník. Miluju žloutkové krémy 🙂

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.