fbpx

Čokoládový dort

Ideální na oslavu nebo párty. S tímto čokoládovým dortem všem určitě uděláte radost.

Základem úspěchu je použít kvalitní hořkou čokoládu.  Ideálně 70 % nebo i více. Výsledek bude stát za to. Navíc kvalitní čokoláda obsahuje řadu prospěšných látek. Zpomaluje stárnutí, obsahuje železo a hořčík, dokonce snižuje riziko cukrovky.

Dočetla jsem se, že čokoládu objevily Mayové před 3000 lety. A Aztékové dokonce věřily, že kakaové boby jsou darem od boha moudrosti. Kakaové boby se používaly také jako platidlo. Jen si představte, jak by byly voňavé supermarkety, kdyby se čokoládou platilo dodnes.

Pár tipů na úvod

Dort se peče v korpusu o průměru 18 cm. Můžeme také použít dortový korpus s větším průměrem a dort péct najednou. Doba pečení se prodlouží asi na 45 minut. Těsto je třeba zkusit špejlí. Po vychladnutí rozřízneme nožem a promažeme.

Dort nejlépe chutná vychlazený a trošku proleželý z lednice.

Zajímavosti o čokoládě

Chcete se dozvědět více o čokoládě? Mrkněte na náš článek Čokoláda: historie, zajímavosti, jak zpracovat. Najdete v něm základy rady jak pracovat s čokoládou, další recepty a zajímavosti.

Potřebujeme

Porce

Korpus

  • 2 ks Vejce
  • 150 g Hořká čokoláda 70%
  • 120 g Máslo
  • 160 g Mléko
  • 150 g Cukr krupice
  • 220 g Hladká mouka
  • 1 ks Prášek do pečiva
  • 2 lžíce Kakao
  • Špetka soli

Krém

  • 500 ml Smetana
  • 300 g Hořká čokoláda 70%
  • 1 lžíce Kakao
  • 1 ks Vanilkový cukr
65 minut příprava
vytisknout
recept

Bude se hodit

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.