Čočkový salát s kuřecím prsem a zeleninou
Čočku buď milujete, nebo nenávidíte. Tento studený recept z černé čočky si ale určitě zamilujete, pokud jste čočku doposud neměli rádi. Asi všichni si vybavíme tu zvláštní hmotu ze školní jídelní, která byla někdy příliš sladká, někdy kyselá a někdy zcela bez chuti. Mohu vás ujistit, že na ni obratem zapomenete.
Do tohoto salátu vždy sahám po černé čočce s názvem Beluga. Dá se sehnat prakticky všude a dneska není tento salát výjimečným. Ostatně jako například polévka z červené čočky.
K ochucení jsem použil zkaramelizovanou zeleninu, černý balzamiko ocet, trochu medu. To jsou suroviny, které jsou vždy skvěle dohromady. Co je balzamiko ocet najdete v našem článku s druhy octů.
Salát jsem doplnil o grilované kuřecí psro, ale lze podávat i samostatně. Skvěle bude fungovat i například s lososem ať už se jedná o pečený filet nebo marinované/uzené plátky.
Co je čočka Beluga?
Je to nejmenší druh čočky s černou barvu. Je pojmenovaná podle kaviáru beluga, který ji hodně připomíná. Je levná, dobře se vaří a je plná bílkovin. Po uvaření skvěle drží tvar a tak je vhodná právě do salátů, kde ji skvěle doplní jakákoliv kořenová zelenina.
Potřebujeme
Porce
- 600 g Kuřecí prsa
- 400 g Černá čočka Beluga
- 120 g Mrkev (barevný mix)
- 40 g Ředkvičky
- 12 g Červená cibule
- 40 g Sušená rajčata
- 20 g Balzamiko ocet
- 20 g Med
- 12 g Cukr
- Snítka čerstvého kopru
- Snítka čerstvé listové petržele
- Sůl
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.