Risotto s medvědím česnekem a zeleninou
Risotto s medvědím česnekem je moje další oblíbené sezónní italské risotto. Je to vždy první jarní recept, na který se po dlouhé zimě těším. Vše zajímavé o tomto jarním zázraku najdete v našem článku Medvědí česnek | Historie, účinky a kde ho sbírat.
Pesto z medvědího česneku
Do receptu používám pesto z medvědího česneku. Kompletní recept najdete na této stránce. Pesto dodá risottu daleko větší aroma, chuť a zelenou barvu, než kdybyste česnek jen překrájeli. Vždy ho přidávejte až ke konci vaření.
Pár základů
Dobrá rýže, vývar, parmazán a máslo – 4 základní ingredience, bez kterých se risotto neobejde. Množství vývaru se v receptu může lišit dle druhu rýže a přidávaných surovin. V pestu není žádná voda, tudíž lze říct, že množství rýže a tekutiny je 1:3.
Risotto by se mělo vařit al dente, na skus. Je nutné počítat s tím, že než jej dochutíte, tak se dál vaří. Pokud se vám během vaření zdá risotto málo krémové, tak nebojte, jakmile se na konci přidá parmazán a máslo, risotto se bude na talíři doslova roztékat. A kdyby náhodou ne, přidejte ještě trochu vývaru.
Vývar si dopředu vždy ohřejte. V případě, že by byl vývar studený, dojde během přidání do risotta k příliš velkému ochlazení a to risottu vůbec neprospěje.
Mohlo by vás také zajímat: Srovnání nejlepších digestoří na trhu
Potřebujeme
Porce
- 100 g Šalotka
- 500 g Rýže Arborio
- 0.35 l Bílé víno (suché)
- 1.4 l Drůbeží vývar
- 100 g Pesto z medvědího česneku
- 75 g Parmazán
- 60 g Máslo
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.