Jablečný koláč
Křehké těsto, šťavnatá jablečná náplň, provoněný celý dům… Jablečný koláč neboli americký apple pie je vyzkoušenou klasikou, která nemůže zklamat jediného milovníka českého štrúdlu. V první americké kuchařce se objevily hned dva recepty a jeho první zmínky pocházejí už z roku 1697.
Skládá se z pár surovin. Nejdůležitější je mouka, máslo, voda a jablka. Takže suroviny, které většinou máme doma. Pokud budeme chtít obměnu místo jablek použijme hrušky.
Jablečný koláč mám ráda nejen pro svou chuť, ale jeho mřížkování navrchu je zkrátka dokonalé. Hodí se tak podle mě i na slavnostnější tabuli.
Potřebujeme
Porce
Těsto
- 320 g Hladká mouka
- 250 g Vychlazené máslo
- 50 g Moučkový cukr
- 1 ks Žloutek
- 80 ml Ledová voda
- 4 g Sůl
Náplň
- 8 ks Jablko
- 80 g Cukr
- 1 lžíce Kukuřičný škrob
- 1 lžička Skořice
- 1 lžička Kardamon
- Šťáva z poloviny citronu
Na dokončení
- 4 lžíce Třtinový cukr
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.