Domácí italská ciabatta
Ciabatta, neboli “čabata”. Jistě se s tímto pečivem setkal snad každý, křupavé na povrchu, měkké a vláčné uprostřed. Dalším typickým znakem jsou velké bubliny, které dělají toto pečivo nezaměnitelné. Zároveň se však jedná o poměrně náročné těsto na přípravu, pro začátečníky zabere tařka půl dne, výsledek ale stojí za to.
Tento základní recept lze ještě vylepšit o další chuť, jako jsou například houby, bazalka, karamelizová cibulka, sýr nebo sušená rajčata. Je možné, že jste se setkali také s receptem, který obsahoval starter s názvem Biga. Jde ale o stejný starter v mém receptu, jen s jiným poměrem mouky a vody. Ve výsledku je vždy finální poměr surovin stejný.
Potřebujeme
Porce
Na Poliš
- 325 g Hladká mouka
- 340 ml Voda
- 10 g Instantní droždí
Na Ciabattu
- 650 g Poliš
- 375 g Chlebová mouka
- 5 g Instatní droždí
- 200 ml Vlažné plnotučné mléko
- 15 g Sůl
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.
Zdravím,
recept je moc fajn, oceňuju vizuální stránku /krásná úvodní fotka/. Moc dobře se mi s receptem pracovalo, je přehledný. Líbí se mi možnost upravování receptu dle porcí /nemusím pořád přepočítávat, když chci udělat menší množství/. V receptu není uvedeno, kolik oleje přidat, tak jsem dala od oka 🙂 . Mám jedinou připomínku- vadí mi v receptu velká písmena u ingrediencí /Hladká mouka, Voda/ 🙂
Dnes jsem ciabattu pekla poprvé a vydařila se, mám radost!
Díky.
Pěkné dny.
MH