fbpx

Bylinkové kuře podle Hestona

Receptů, jak upéct kuře, je nespočet a nikdy jsem je neřešil…tedy až do chvíle, než jsem viděl, jakým způsobem peče kuře kuchař Heston Blumenthal. O kvalitě receptu jsem byl ihned přesvědčen, jelikož pokaždé, když jsem vařil něco od Hestona, bylo to nadpozemsky dobré. Jeho pořady mám opravdu rád.

Recept jsem trochu upravil, jelikož jsem chtěl kuře lehce obměnit a namarinovat. Na výběr dávám ze 2 marinád, které se ke kuřeti skvěle hodí. V případě, že máte zájem o originální recept dle Hestona, vynechte marinádu, kuře ponořte na 24 hodin do vodní lázně s poměrem soli 60 g na 1 litr a při pečení do dutiny vložte 1 citrón s bylinkami. Poté pečte dle mého receptu.

Na recept potřebujeme

  • 1 celé kuře
  • 100 g másla
  • několik větviček bylinek

na bylinkovou marinádu:

  • svazek listové petrželky
  • svazek koriandru
  • svazek bazalky
  • pár větviček tymiánu
  • pár větviček rozmarýnu
  • 150 ml olivového oleje
  • lžičku barevného pepře
  • stroužek česneku

na medovou marinádu:

  • 4 lžíce medu
  • citrónovou šťávu z 1 citronu
  • citrónovou kůru
  • pár snítek koriandru
  • lžíci strouhaného zázvoru

na přílohu:

  • grenaille brambory
  • svazek ředkviček
  • 1 cuketu
  • 2 mrkve
  • 2 červené cibule
  • svazek listové petrželky
20 minut příprava 4 hodiny vaření
4 porce

Příprava kuřete

1. Kuře očistíme, nožem odkrojíme kůstku kolem krku, opláchneme a řádně vysušíme.

2. Kuře ze všech stran osolíme a namarinujeme jednou z marinád, které jsou níže. Přes noc necháme v chladničce, aby se chutě dostatečně dostaly do masa. Já osobně nejradši používám uzavíratelné sáčky, které dokáží kuře obalit marinádou ze všech stran.

3. Před pečením vložíme do dutiny 1 celý citron s větvičkami bylinek.

4. Kuře vkládáme do předem předehřáté trouby na 90°C a pečeme přibližně 3,5 hodiny. Pro milovníky teploměrů by teplota uvnitř kuřete měla být 65°C prsa, 75°C stehna.

5. Jakmile je kuře dostatečně měkké, vyndáme jej z trouby a necháme půl hodiny odpočinout.

5. Mezitím rozpálíme troubu na 250 °C a v rendlíku rozpustíme máslo, kterým kuře potřeme těsně před vložením do trouby.  V případě medové marinády potřeme kuře medem.  Poté vložíme kuře zpět do trouby a pečeme jen pár minut, než kůrka chytne zlatou barvu.

 

Bylinková marináda

V hmoždíři utlučeme čajovou lžičku celého pepře s jedním stroužkem česneku, přidáme citronovou kůru, nasekané bylinky a vše zalijeme olivovým olejem. Nakonec dochutíme šťávou z půlky citronu a lehce osolíme.

 

Medová marináda

Ze dvou citronů nejprve nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu, kterou v míse promícháme s medem. Do základu přidáme nasekaný koriandr a nastrouhaný zázvor o velikosti jednoho článku prstu.

 

Příprava zeleniny

Zeleninu lze připravit na několik způsobů. Například udělat na páře, nebo – jako v tomto případě – připravit předem a vše společně orestovat na pánvi. Jediné brambory jsem předem povařil. Kdybych mrkev a petržel nekrájel na malé kostičky, určitě bych je předem také chvilku povařil.

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.