Francouzské palačinky Crepes Suzette
O vzniku tohoto receptu existují 2 různé příběhy. Jeden říká, že dezert byl, jako spousty jiných, připraven omylem, když se pomocnému číšníkovi „povedlo“ nechtěně vylít pomerančový likér do pánve s palačinkami, které připravoval pro prince z Walesu, budoucího krále Eduarda VII., a jeho hosty, mezi nimiž nechyběla krásná dívka jménem Suzette. Princ následně položil otázku, jak se tento pokrm nazývá a číšník pohotově odpověděl, že Crêpes Princesse. Princ tak poznal, že se jedná o kompliment a navrhl přejmenovat tento dezert na Crêpes Suzette po dívce, která byla jeho hostem.
Druhý příběh vypráví, že tento recept byl pojmenován podle francouzské herečky Suzanne Reichenbergové, známé jako Suzette, která vystupovala v jednom z pařížských divadel v roli služky, která servírovala flambované palačinky. To se zalíbilo kuchaři jménem Monsieur Joseph, a proto se rozhodl, že právě takto bude palačinky podávat svým hostům, aby upoutal jejich pozornost.
Ať už je pravdivý první nebo druhý příběh, tento pokrm je francouzskou klasikou známou po celém světě.
Potřebujeme
Porce
- 5 ks Vejce
- 1000 ml Mléko
- 350 g Hladká mouka
- Špetka soli
Na pomerančovou omáčkou
- 100 g Cukr
- 5 ks Pomeranč
- 50 ml Likér Grand Marnier nebo Cointreau
- Lžíce másla
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.