fbpx

Salát Caprese s rajčaty a mozzarellou

Caprese salát je naprostá italská klasika známá a oblíbená po celém světě. Připravuje se z čerstvých rajčat, mozzarelly a bazalky. Když jej naskládáte na talíř, všimnete si, že se barvy až podobají italské vlajce. Není to náhoda - veškeré suroviny jsou základem italské kuchyně a historie vypráví, že salát vznikl krátce po ukončení 1. světové války jako pocta milované zemi. Název Caprese nese po ostrově Capri, kde byl údajně prvně podáván.

Když jsem od Honzy Foltána, neboli Malého včelaře dostal domácí rajčata, salát Caprese tak byl jasná volba, co z nádherných rajčat připravit. Slovy nejde popsat, jak krásně voněla. Už jen to, že se nejedná o masovou výrobu, ale poctivou práci s rukama od hlíny, dodalo salátu něco speciálního.

Salát jsem doplnil ještě o krutony, parmskou šunku a dresing z piniových oříšku a balazmiko octa. Ne, že bych neměl klasickou verzi rád, ale parmskou šunku zbožňuji a toto složení povýší salát na novou úroveň. Rozhodně neuděláte chybu a navíc ho můžete podávat jako hlavní chod. Co je balzamiko ocet najdete v našem článku s druhy octů.

Potřebujeme

Porce

Na dresing

  • 40 g Olivový olej Extra virgin
  • 16 g Šalotka
  • 16 g Piniové oříšky
  • 6 g Balzamiko ocet

Na salát

  • 600 g Rajčata
  • 200 g Mozzarella
  • 100 g Parmská šunka
  • 50 g Bílé pečivo
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Mohlo by se hodit

15 minut příprava
vytisknout
recept

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.