Polévka Tom Gha Kai
Pokud máte rádi asijskou kuchyni jako já, tak jste pravděpodobně narazili na thajskou polévku Tom Gha Kai. Její název doslova znamená polévka s vařeným kuřecím masem a galangalem. Jednotlivá slova znamenají: Tom - vařit, Gha - galangal, Kai - kuře.
Já jsem si recept na tuto polévku doslova zamiloval. Její příprava zabere maximálně 15 až 20 minut a její chuť je velmi autentická.
Galangal
Galangal je kořen podobný zázvoru a pro polévku je to jedna z hlavních ingrediencí. Ale nebojte, lze koupit kdekoliv. Do polévky lze použít dvěma způsoby: nakrájet najemno nebo na kolečka, které je ale poté nutné z polévky vyndat, jelikož zůstanou příliš tuhá.
Další variace polévky
Ačkoli tradiční recept na Tom Kha Gai je s kuřecím masem, existují různé další oblíbené variace. Například Tom Kha Goong (s krevetami) nebo Tom Kha Het (vegetariánská verze s houbami).
Něco pro zdraví
Pokud hledáte polévku, který vás vytáhne z nachlazení, tak je to právě polévka Tom Gha Kai, která obsahuje řadu tělu prospěšných surovin jako je kuřecí vývar, galangal, citrónová tráva a koriandr. Tyto suroviny jsou známy svými zdravotními přínosy (galangal a citrónová tráva mají protizánětlivé vlastnosti). Kuřecí maso je pro změnu dobrým zdrojem bílkovin.
Vývar je základ
Tato polévka nejde udělat bez poctivého vývaru, který můžete koupit nebo si ho z kuřete připravit. Nebojte si využít celé kuře. Jak na to najdete v našem článku Jak pracovat s kuřetem, kde najdete další tipy a rady.
Potřebujeme
Porce
- 0.5 l Drůbeží vývar
- 0.4 l Kokosové mléko
- 800 g Kuřecí prsa
- 200 g Rýžové nudle
- 5 g Galangal
- 5 g Zázvor
- 12 g Šalotka
- 2 ks Limety
- 20 g Citronová tráva
- 5 g Třtinový cukr
- 200 g Cherry rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 20 ml Rybí omáčka
- Svazek čerstvého koriandru
Na dokončení
- 1 ks Červená cibule
- 1 ks Mrkev
- 1 lžička Chilli olej
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.