Original Caesar salát s kuřetem
Můj nejoblíbenější salát vůbec. Troufl bych si ho nazvat králem salátů mezi saláty. Rád používám rčení „v jednoduchosti je síla“. Pro tento salát to platí minimálně trojnásobně. Salát Caesar údajně vznikl roku 1924 pod rukama italského kuchaře Caesare Cardiniho, žijícího v Mexiku a USA, při oslavách Dne nezávislosti. V jeho restauraci bylo jídlo zcela vyprodáno a Cardini musel začít improvizovat. Ze zbylých surovin poskládal tento salát, který sklidil obdivuhodný úspěch. Rozhodl se jej tak zařadit na svůj stálý jídelní lístek.
Původní recept obsahoval listy římského salátu, krutony, parmazán, worcesterovou omáčku, olivový olej a částečně uvařené žloutky. Později byl ale upraven a žloutky nahradil dresink, který se začal roku 1948 celosvětově prodávat také pod značkou Cardini. O vzniku tohoto salátu existuje ovšem i několik dalších verzí.
V českých restauracích se bohužel často setkáváme i s variantami, ve kterých jsou rajčata nebo ledový salát, z čehož by si jistě Caesare Cardini trhal vlasy na hlavě. Tato varianta, která obsahuje kousky grilovaného kuřecího masa se slaninou, se často nazývá také jako Caesar au poulet a je oblíbená zejména v USA a Francii.
Potřebujeme
Porce
- 6 ks Salát Little Gem
- 60 g Parmazán
- 4 ks Kuřecí psra
- Světlý chléb na krutony
Na Caesar dresink
- 4 lžíce Majonéza
- 0.4 lžičky Dijonská hořčice
- 4 lžičky Hrubozrnná hořčice
- 1 lžíce Nastrouhaný parmazán
- 1 ks Filet ančovičky
- 1 ks Stroužek česneku
- Pár kapek Worchesteru
- Pár kapek citrónu
Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.