fbpx

Domácí bazalkové pesto

Žádné koupené pesto nenahradí chuť toho čerstvě připraveného. Hodí se k těstovinám, rybám nebo také grilované zelenině. Bazalka kvete od května do září, ale v obchodech je k dostání po celý rok. Název bazalka pochází z řeckého basileus, což znamená „král“ a s tím naprosto souhlasíme. Stačí začít trhat lístky od stonku a rázem doslova provoníte celou kuchyň, zčehož se někdy stává závislost. Příprava pesta je velice snadná.

Na recept potřebujeme

  • 150 g bazalky
  • 200 g olivového olej Extra virgin
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 2 menší stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
5 minut příprava 5 minut vaření
10 porcí

Příprava domácího bazalkového pesta

1. Ve vroucí vodě spaříme bazalku a ihned zchladíme ve studené vodě s ledem. Tento proces nám prodlouží životnost pesta a zároveň dodá stálou, krásně zelenou barvu. Necháme okapat a pomocí utěrky řádně vysušíme, abychom v pestu neměli vodu.

2. Bazalku, česnek, parmazán a piniové oříšky přendáme do mixéru, zapneme a pomalu přidáváme olej. Vše rozmixujeme do hladka. Dochutíme solí a pepřem. V případě delšího skladování zakápneme šťávou z citronu, která standardně do pesta nepatří, ale pomůže udržet sytou zelenou barvu.

3. Příliš dlouho nemixujeme, aby se pesto nezahřálo, čímž by se mohla – i přesto, že jsme bazalku spařili – ztratit čerstvě zelená barva. V chladu pesto vydrží několik dnů. Pokud nemáme stolní mixér, můžeme bazalkové pesto připravit také pomocí tyčového mixéru nebo tradičního hmoždíře.

 

Tip

Doporučujeme vyzkoušet také oříškové pesto, kde bazalku nahradíme praženými lískovými oříšky, které se skvěle hodí k rybám a zelenině. Stejně jako Pesto se připravuje steaková omáčka Chimichuri ( 150 g listové petřželky, 2 menší stroužky česneku, 1 chilli paprička, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce nasekaného čerstvého oregána , 1 lžíce nesakaného čerstvého korinadru. Do hotové omáčky přidáme ještě 1 větší nasekanou šalotku).

A co dál s pestem?

Kouknětě například na naše domácí těstoviny, které pesto nádherně doplní. Výsledkem bude vynikající večeře nebo oběd.

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.