Vařit ze sezónních surovin je podle mě zásadní, říká Alena z Hodnedomaci.cz
Svůj život zasvětila fotografii. Pracovala tak moc, až ji dohnaly zdravotní problémy. Začala vařit domácí jídlo, celkově ho víc řešit a hle – vše se k dobrému obrátilo. Taky pracujete až moc? Čtěte tipy Aleny Podolníkové.
O jaké konkrétní zdravotní problémy šlo?
Začala jsem mít problémy s páteří a necítila jsem se dobře. Věděla jsem, že s přibývajícím věkem musím změnit jídelníček a víc se hýbat. Samozřejmě tam byla i nadváha. Vynechala jsem maso, cukry, bílou mouku a postupně přidala cvičení, posilovnu, běh, plavání atd. Velkým přínosem pro mé tělo byl přerušovaný půst 20/4, který jsem držela 3 měsíce.
Kdy byl ten moment, že sis řekla „a dost, musím něco změnit“?
Artróza v kolenou a nadváha. Sice nic hrozného, ale pro mě to bylo alarmující.
Cos změnila na své životosprávě jako první?
Jako první bylo již zmiňované maso, cukry a bílá mouka.
Jak jsi poznala, že se vše navrací k normálu? Po jak dlouhé době to bylo?
To je běh na dlouhou trať. Pořád je co vylepšovat. Nejlíp mi bylo po přerušovaném půstu. To jsem cítila úlevu po celém těle. I klouby přestaly bolet.
Ctíš heslo Láska prochází žaludkem. Co nejradši jíš a vaříš?
Vařím ráda jídla co chutnají druhým, sama mám ráda halušky s bryndzou, ale jinak mně chutná vše. Nejsem vybíravá.
Co bys naopak do pusy nedala?
No tak určitě maso. Už ho prostě nepotřebuji.
Své recepty sdílíš už déle. Kolik je to let, kdy jsi s blogováním začala?
Přišly s tím moje děti, že když tak ráda vařím a pořád něco vymýšlím, zda si nechci založit blog a psát. Myslím, že to byl rok 2015.
V roce 2016 sis vysloužila nominaci na Foodblog roku. Jaký to byl pocit?
Musela jsem se smát. V 55 letech “Objev roku”. To fakt pobavilo.
Tvé recepty jsou jednoduché a zdravé. Dělíš je i podle sezóny, což dělá málo blogerů. Jak důležité je podle tebe vařit a jíst sezónní potraviny?
Je to pro mě zásadní vařit ze sezónních surovin. Třeba rajčata jíme pouze v létě, když je sezóna a teď v zimě kvasíme zelí.
Maso tedy nejíš vůbec?
Nejím, jsem pesco vegetarian. Jím pouze ryby.
Jaký recept z blogu se těší největší návštěvnosti? Čím myslíš, že to je?
Asi perníčky z pohankové mouky. Jsou ve zdravější verzi a sladký recept má vždy větší ohlas.
Na webu máš i kuchařskou sekci jen pro přihlášené. Jak funguje?
Funguje dobře, skoro každý den se někdo přihlásí. Kdo se přihlásí může jednak hodnotit recepty a může si recepty přidávat do vlastní kuchařské knížky. Mám radost, když se recepty líbí a lidi na ně reagují.
Co bys vzkázala čtenářům blogu Denis Henry?
Zdravá strava, co vám vyhovuje, po které se cítíte dobře, bude určitě zárukou vašeho zdraví.
Aleno, děkujeme za milé povídání a přejeme zdraví a dobrou chuť celé rodině :)
Jsme rádi, že jste dočetli až sem. Jak se vám článek líbí? Napište nám to do komentáře. Předem děkujeme.