fbpx

Eggnog

Eggnog je populární nápoj především ve Velké Británii, USA a Kanadě, který se podobá našemu vaječnému likéru. Většinou bývá spojován s obdobím vánočních svátků, připravit si jej však můžete kdykoliv. Historie Eggnogu sahá až do středověké Anglie, kde si tento nápoj oblíbili zejména bohatí lidé a panovníci. Do Severní Ameriky se dostal až v 18. století, kde se proslavil zejména díky míchání s místním alkoholem, tedy whiskey a bourbonem.

Potřebujeme

Porce

  • 400 ml Plnotučné mléko
  • 200 ml Smetana 28 až 33%
  • 120 g Třtinový cukr
  • 3.2 ks Žloutek
  • 0.8 ks Vanilkový lusk
  • Špetka skořice
  • Špetka muškátového oříšku

Na alko verzi

  • Whisky, bourbon nebo hnědý rum

Krusta na skleničku

  • 40 g Bebe sušenky
  • Skořice
  • Pár kapek javorového sirupu
15 minut příprava
vytisknout
recept

Jak připravit Eggnog

1

Nejprve si připravíme krustu na skleničky  – Bebe sušenky rozdrtíme a orestujeme na suché pánvi společně s 1/2 lžičkou skořice.

2

Na Eggnog si v rendlíku zahřejeme mléko, smetanu, podélně rozříznutý vanilkový lusk a třtinový cukr. Necháme 10 minut odstát, aby vanilka mléko dostatečně provoněla.

3

V míse vyšleháme žloutky, do kterých nalijeme trochu teplého mléka z rendlíku, promícháme a vše vlijeme zpět do rendlíku k mléku.

4

Směs zavaříme a ihned stáhneme z plotny.

5

Přecedíme a můžeme podávat s vyšlehanou šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.

6

Pro krustu na skleničce potřeme okraj javorovým sirupem nebo medem a namočíme v rozdrcených sušenkách.

Několik dalších tipů

  • Eggnog lze doplnit oblíbeným alkoholem. Nejraději používám značkový tmavý rum nebo bourbon.
  • Další skvělou variantou je Eggnog Latté.  Pro přípravu postačí navíc espresso.
  • Podávat lze nejen teplý, ale také studený.
  • Skvělý je také jen s čerstvou šlehačkou z láhve.
  • Mezi další suroviny, které Eggnog skvěle doplní patří také karamel nebo zmrzlina.

 

Jak se vám recept líbí? Povedl se uvařit? Zaměnili jste nějakou surovinu? Pomozte komentářem nám i ostatním. Předem děkujeme.

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vložením komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Váš e-mail nebude publikován.